Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин заплаши Москва с последствия заради убийството на грузинец

| обновено на 11.08.20 в 15:27
Снимка: БТА

Различни структури на германските власти са отправили общо 17 запитвания за информация от Русия във връзка с убийството в парк в Берлин на грузински гражданин, но напразно. Това заяви днес германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция след разговори с руския си колега Сергей Лавров той посочи, че ще има последствия, ако съд се съгласи със заключението на прокуратурата, че убийството на Зелимхан Хангошвили е наредено от руски държавен орган.

„От съда зависи какво ще е решението. Това ще бъде базата за нашата реакция“, подчерта Маас.

Словакия обяви вчера трима руски дипломати за персона нон грата заради убийството на Хангошвили.

Смята се, че единият от съучастниците в убийството е пътувал в ЕС със издадена от словашкото консулство в Санкт Петербург виза, писаха медиите в Братислава. 

Русия от своя страна отрича да има нещо общо със случая.
  

САЩ вървят по погрешен път, като налагат санкции срещу компаниите, участващи в изграждането на газопровода „Северен поток-2“, защото това вреди на интересите на ЕС, каза още Маас на съвместната пресконференция в Москва.

Сергей Лавров от своя страна уточни, че двамата с Маас са обсъдили „безпрецедентния санкционен натиск“ от страна на САЩ. Руският министър даде висока оценка на принципната позиция на Берлин в подкрепа на тази „изцяло търговска инициатива“, която ще диверсифицира допълнително маршрутите на доставките на газ и според него „ще укрепи енергийната сигурност на Европа“, противно на становището на САЩ.

По думите на Лавров „има основание да се смята“, че проектът „Северен поток-2“ ще бъда завършен скоро. „Участниците в компанията „Северен поток-2“, включително руските, германските и другите участници, са настроени този проект да бъде завършен в близко бъдеще“, каза той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна