Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Оливие Латри

Оливие Латри
Снимка: Фейсбук/Olivier Latry

Програмата на летните променадни концерти на Би би Си предлага концерт на органиста на парижката катедрала "Нотр Дам". На 4 август 2019 г. той е имал концерт в Ройал Албърт хол.

„Спираща дъха виртуозност, която варираше от чисто ослепителна до проникновено задълбочена интерпретация и изключителна чувствителност“ са отзивите за Оливие Латри.

Признат за един от най-изтъкнатите посланици на органа в света, Оливие Латри е свирил в най-престижните зали, бил е гост на големи оркестри, дирижирани от известни диригенти, записвал е за най-големите звукозаписни къщи и е изпълнил впечатляващ брой нови произведения. Назначен е за титулярен органист на Големия орган на "Нотр Дам" на едва 23-годишна възраст. Той е и органист на Националния оркестър на Монреал от 2012 г.

Оливие Латри е преди всичко завършен, блестящ и дързък музикант, изследващ всички възможни области на своя инструмент, и надарен с изключителен талант за импровизация.

Оливие Лари редовно гостува на Филхармонията на Берлин, Филхармонията на Париж, в Радио Франция, на Концертгебау в Амстердам, свири в Мюзикферайн и в Концертаус във Виена, Елбфилхармония в Хамбург, Двореца на изкуствата в Будапеща, Кралската фестивална зала и Кралската Алберт Хол, KKL в Люцерн, Сънтори хол в Токио, Мариинския театър, Зарядийската зала в Москва, залата Bridgewater в Манчестър, залата „Дейвис“ в Сан Франциско или Уолт Дисни хол в Лос Анджелис. Той е гост на оркестри като Филхармонията на Лос Анджелис, Симфоничния оркестър в Бостън, Симфоничния оркестър на Виена, Симфоничния оркестър на NHK, Мюнхенската филхармония, Лондонската филхармония, Сидни Симфония, Симфоничния оркестър на Виенското радио, Филхармонията на Хонг Конг, СО на Монреал и разбира се на националния оркестър на Франция. Свирил е под ръководството на диригенти като Мунг Вун Чунг, Андрис Нелсънс, Еса-Пека Салонен, Стефан Дьонев, Кристоф Ешенбах, Ален Алтиноглу, Кент Нагано, Едо де Ваарт или Юкка-Пека Сарасте. Оливие също е органист в Дрезденската филхармония през сезоните 2017-2019.

Той осъществи премиерите в Белгия, Франция и Северна Америка на „Вълни“ за орган и оркестър от Паскал Дюсапин със СО на театър „Ла Моне“, Филхармоничния оркестър на Франция и Симфониците на Монреал. Той направи премиерата и на „Maan Varjot“, концерт за орган и оркестър от Кайя Саариахо, съвместна поръчка на СО на Монреал, Националния оркестър на Лион и Оркестър филхармония. През 2017 г. по повод откриването на органа в Двореца на изкуствата в Брюксел той представи концерта на Бено Мерние. През 2019 г. свири на премиерата в Германия на „Четирите лица на времето“, трития концерт за орган на Тиери Ескеш с Дрезденската филхармония и Стефан Дьонев. 

Силната привързаност на Оливие Латри към френския органов репертоар е в основата на много силни проекти. През 2000 г. записа цялото творчество за орган на Оливие Месиен за Deutsche Grammophon, интеграл, който представи на концерти в Париж, Лондон и Ню Йорк. През 2005 г., отново за Deutsche Grammophon, той записва албум с творби на Цезар Франк. Сред много други записи е концертът на Сен Санс с оркестър „Филаделфия“, дирижиран от Кристоф Ешенбах за лейбъла Ondine. Записа два великолепни албума за Naïve, включващ голяма част от френския репертоар. През 2017 г. той осъществи компактдиск с Warner Classics на органа Rieger на Парижката филхармония, който той самият откри година по-рано. През март 2019 г. Оливие Латри започва сътрудничество с лейбъла La Dolce Volta с албум, озаглавен „От Бах към бъдещето“.

Оливие Латри е професор в Парижката консерватория. Той е "доктор хонорис кауза" от няколко университета в Обединеното кралство и на университета „Макгил“ в Монреал.

От 2019 до 2022 г. е резидентен артист на „Уилям Т. Кемпер“ в Университета в Канзас в Лоурънс, САЩ.

Големият орган, разположен в Кралската Алберт хол в Лондон, е вторият по големина тръбен орган в Обединеното кралство, след Големия орган на катедралата в Ливърпул. Оригиналният орган е построен от „Хенри Уилис и синове“ през 1871 г. и по това време е най-големият в света. Фирмата в Дърам „Харисън и Харисън“ възстановява органа на два етапа през 1924 и през 1933 г. През 70-те години същата фирма отново ремонтира инструмента, като прави някои подобрения. В края на 20-и век органът отново трябва да бъде ремонтиран. До 2002 г. инструментът се поддържа само чрез „героични усилия“ от страна на Харисън и изобщо не може да се използва без присъствието на техния персонал. През 2002 г. органът е изваден от употреба за мащабна възстановка от Mander Organs. За няколко години органът отново е най-големият в Обединеното кралство, докато през 2007 г. отличието преминава към органа в Английската катедрала в Ливърпул с 10 268 тръби. Органът в залата има 9999 тръби.

Органът бе открит с гала концерт на 26 юни 2004 г. с участието на Дейвид Бригс, Джон Скот и Томас Тротер с Кралския филхармония под диригентството на Ричард Хикокс. Първите записи на току-що възстановения инструмент бяха осъществени от Дейм Джилиън Уиър.

В концерта на Оливие Латри, който ще бъде излъчен по програма „Христо Ботев“ на 12 август от 14.30 часа, ще звучат творби от Хачатурян, де Файя, Бетовен, Бах, Жигу, видор, Сен-Санс и Латри.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени