Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевград се изправя пред сериозен проблем с водоснабдяването

Авария към парк „Бачиново“ над Благоевград
Снимка: БГНЕС

Населението в един от най-водоснабдените райони на България се изправя пред сериозен воден проблем. В Благоевградска област има 10 планини, но ВиК мрежата е пред разпад. 

Благоевград е една от трите области, които са лишени от възможността за европейско финансиране във ВиК инфраструктурата заради изискването всички общини да са във водната асоциация. Кресна и Сандански имат общински дружества, а Община Петрич още не е предала активите на държавния воден оператор. Над 70 процента от водопроводната мрежа е напълно амортизирана, на повечето места липсват и пречиствателни съоръжения, което създава сериозни проблеми в планинския район.

"За съжаление крещяща е нуждата и ресурсът, който е необходим на територията за област Благоевград, средствата са над 900 милиона. Говорим и за изграждане на пречиствателна станция за питейни води, пречиствателни станции за отпадъчни води. ВиК- Благоевград експлоатира на територията на тези 11 общини към момента, на които оперираме, около 890 километра външни водопроводи, над 850 километра вътрешна мрежа и над 450 километра канализационна мрежа", каза управителят на държавното ВиК дружество в Благоевград инж. Росица Димитрова.

Вече има крещяща нужда специално на територията на област Благоевград да се помисли и да се съдейства да бъде привлечен финансов ресурс, който да може да реши трайно проблемите с водоснабдяването на населените места в района, допълни Димитрова.

С ограничения финансов ресурс на държавното ВиК и почти никаква възможност на общините, на Благоевградска област ще са необходими над 50 години да се справи с проблемите на ВиК инфраструктурата. Спешно е необходимо изграждането на поне два язовира, както и проектиране на допълнителни водохващания, с което се ангажира и ВиК-Благоевград:

"Тук е момента да кажа, че има подготвен проект за водоснабдяването на допълнително захранване на община Гоце Делчев, община Гърмен и Хаджи Димово", каза Росица Димитрова.

Според директора на ВиК- Благоевград трябва да се реализира проектът за язовир "Брезница".

"Изключително много вода има, но тази вода не достига до хората. И това са моите притеснения, не може ние ежедневно да отстраняваме толкова много аварии, като има изключително добро инженерно решение. Много бързо трябва да се потърси възможност за решаване на този проблем", подчерта Димитрова.

Целия репортаж на Кети Тренчева можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени