Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разбиха най-голямата лаборатория за производство на кокаин в Нидерландия

Снимка: Полиция на Нидерландия

Нидерландската полиция разби най-голямата според служителите на реда откривана досега лаборатория за производство на кокаин в страната, скрита в бивше училище за конна езда, съобщи АП.

При операцията били арестувани 17 заподозрени, включително колумбийски, турски и нидерландски граждани, отбелязва БТА.

Полицията обяви вчера, че е открила десетки хиляди литри химически вещества и 100 кг готов за употреба кокаин, когато е атакувала в петък училището за конна езда. Служителите на реда са открили също спални помещения за работниците от лабораторията в сграда в Нейевен, на 120 км североизточно от Амстердам.

Андре ван Рейн, главен инспектор в полицейския отдел за борба с трафика и производство на наркотици каза, че откритата лаборатория е разполагала с капацитет за производство на 150-200 кг кокаин дневно, чиято стойност на дребно възлиза на 4,5 - 8 млн. евро.

Направен от полицията видеозапис показва оборудване и принадлежности, включително пластмасови бидони и вани с химически вещества, и редица от пет червени бетонобъркачки, които са били използвани за извличане на кокаин от стоки като дрехи, напоени с наркотика, преди да бъдат изнесени за Нидерландия.

Полицията съобщи, че 13 от задържаните заподозрени са колумбийци, а един от останалите има двойно нидерландско и колумбийско гражданство. Очаква се заподозрените да бъдат изправени пред разследващ магистрат утре и вдругиден.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!