Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът с болницата в Добрич - прочитът на двама гастроентеролози, лекуващи Covid-19

Снимка: Мая Щърбанова

Ръководството доста неглижираше ситуацията и си мислеше, че при нас ще се разминат нещата и няма да ни връхлети толкова сериозно пандемията. Предполагам, че заради това не предприеха абсолютно никакви съществени мерки. Доста несериозно се отнесоха към кризата.“ Това разказа пред "Хоризонт" гастроентерологът д-р Ивелина Вълчева по повод на критичната ситуация с болницата в Добрич

„Болните са много. Двете отделения – Covid-секторът и второ вътрешно, са запълнени до максимум и няма как да приемаме повече болни. Това са тежко болни, които изискват продължително лечение“, поясни тя. 

Обществото доста неглижира ситуацията, сподели свои наблюдения д-р Вълчева, според която отговорността за овладяване на задаващата се криза е взаимна – както на ръководството на болницата, така и на местното население.

През май в Добрич е имало 0 заразени, юни – 7, юли – 301, а през август вървят към 550.

Организацията в момента крие рискове и за пациентите, и за медицинския персонал и няма как да се осъществи качествено лечение в този вид на отделението, смята д-р Елис Селимова, също гастроентеролог. Д-р Вълчева и д-р Селимова се грижат за болните с Covid-19 в Добрич след закриването на инфекциозното отделение заради напуснали лекари.  

Дефицитът на специалисти в Добричка област е изключително сериозен, трябва да се командироват специалисти – пулмолози и инфекционисти, защото инфекциозната отделение е закрито, а градът е голям, подчерта д-р Вълчева.  

Препоръките на РЗИ да се отделят два потока – чист и „мръсен“, които да се обслужват от отделен персонал, не могат за бъдат спазени заради липсата на хора, уточни  Ивелина Вълчева. „Ние имаме препоръки от РЗИ, които към този етап, в резултат на нашата организация, не можахме да ги спазим.“

Легловият фонд на болницата към момента е достатъчен, изтъкна д-р Селимова. Големия риск тя вижда в липсата на медицински персонал, който да обслужва тези болни. При необходимост болните могат да бъдат насочване към общинските болници в Каварна и Балчик, допълни тя.

Д-р Вълчева и д-р Селимова се надяват скоро да има промяна и да настъпи реорганизация, за да могат да работят по-спокойно.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.
Снимки: Мая Щърбанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна