Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Никифоров: Вложихме милиони, а ВиК мрежата си е все "остаряла"

Водните проблеми на малките населени места трябва да се решават отделно от тези на големите

Язовир „Студена“
Снимка: БТА

Не е изненада, че през най-сухите традиционно месеци за България – юли и август, има населени места с режим на водата. Такива режими в последните 20-30 години се наблюдават в различни региони на страната. Проблемът е, че след няколко месеца, когато започне да вали повече, забравяме за това. Мнението е на Пламен Никифоров, председател на Научно-техническия съюз по водно дело и дългогодишен директор на Дирекция „ВиК“ в Министерството на регионалното развитие.

Снимка: Росица Стайкова

Има наболели проблеми, които трябва да бъдат решавани системно, а не аварийно, когато няма вода, защото тогава трудно се решават, подчерта той в интервю за предаването "Преди всички".

За остарялата водопроводна мрежа говорим от 30 години. Вложихме милиони, милиарди, а тя все остава остаряла, коментира Никифоров. „Това важи основно за малките населени места, тъй като средствата, които се отпускат от различните фондове, отиват към големите населени места.“

Примерите за безводие са все от малки населени места. Няма как тази остаряла мрежа, с огромните загуби на вода, в месеците на маловодие да осигури достатъчни количества вода, посочи експертът. 30 години разработваме, реализираме програми за загубите на вода, но те са намалени с 3-4-5%“, изтъкна още той.  

Пламен Никифоров даде пример с функционирала в миналото програма за водоснабдяване на малки населени места, които са разполагаи с отделно перо в републиканския бюджет. „И се решаваха проблеми по тази програма само на малките населени места, не се смесваха с големите градове. Тази програма изчезна и сега виждате какво се случва.“

Една от задачите пред ВиК холдинга трябва да бъде насочена в тази посока, категоричен е Никифоров.

Снимка: Радио Видин

През последните 15-20 години язовирите се управляват така, че да не се допуска преливане през тях и това се счита за бедствие, акцентира върху друга страна на проблема експертът.

„А тези обеми, които се оставят празни в язовирите и водата се източва принудително, когато минат над определено ниво, за да остане един резервиран обем отгоре, създават проблеми при управлението на водните ресурси. Защото когато са проектирани тези язовири, тези обеми не са били предвиждани в този си вид, както сега се запазват“, поясни Никифоров.

Към това се прибавя фактът, че особено по Черноморието легловата база се е увеличила в пъти през последните десетилетия, а язовирите са си същите. „Рискът остава. Този риск, специално за южното Черноморие, не е отсега.“ репортажи от Свищовско на Здравка Маслянкова и на Петя Янакиева от Радио Бургас - след интервюто на екоминистъра Емил Димитров за водата по южното Черноморие.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна