Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрий Асланов: Най-малко потърпевша от случващото се е БСП

Хората воюват със статуквото, част от него е и БСП, смята социологът

Снимка: БГНЕС

"Най-малко потърпевша от случващото се е БСП. Тя е припозната като единствена опозиционна сила в парламента". Това каза пред БНР социологът и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов, който обясни, че е един от 100 членове на социалистическата партия, които искат свикване на пленум на БСП заради "сериозно подкопаване на колективното начало в партията". 

"БСП е ощетена, защото хората воюват със статуквото и част от статуквото, макар и по-малка, е и БСП", посочи той. 

Асланов коментира състоянието преди избора на лидер на социалистите:

"Има напрежение в БСП и причините не са случайни или несъществени. Избуяват и натрупани стари проблеми. Предполагам, че след като мине прекият избор и конгреса, това напрежение ще стихне, защото нямам впечатление, че някой в БСП воюва на два фронта. И онези, които критикуват сегашното ръководство на партията, са против ГЕРБ, безусловно. Самото ръководство също е против ГЕРБ. По това никой не спори". 

В предаването "12+4" Асланов коментира продължаващите повече от месец антиправителствени протести, като посочи, че ако целта на премиера Бойко Борисов е с раздаването пари да се минимализират и неглижират протестите, това няма да стане, защото протестите не са социални, а политически:

"Хората протестират против провала на политическата система и исканията им са присъда за работата на институциите и основно за характеристиката на управляващата власт в момента". 

По думите му хората не протестират заради начина, по който партия ГЕРБ е дошла на власт, а заради начина, по който упражняват тази власт.

Интервюто на Диана Янкулова с Юрий Асланов в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна