Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ: БНР и БНТ спазват изискването за плурализъм на гледните точки

Снимка: Ани Петрова, БНР

Българското национално радио и Българската национална телевизия  спазват разпоредбите на медийния закон за плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистични предавания с политическа и икономическа тематика.

Това е заключението от извършено от Съвета за електронни медии наблюдение на програма „Хоризонт“ на БНР и на  БНТ1 за периода от 18-и до 24-и юли. Наблюдението е продължение на мониторинга от периода 10-17-и юли 2020 година.

Докладът е приет с мнозинство от три гласа и отразява резултатите от мониторинг на радио и телевизионно съдържание, посветено на актуалните граждански протести в България и е разпространено в няколко програми на обществени и търговски доставчици на медийни услуги в периода 18 и 24 юли.

Наблюдението констатира, че темата за гражданските протести постепенно намалява като обем, без да престава да заема централно място сред темите на новините и актуалните предавания, извънредни предавания и включвания от парламента и протестите пред него присъстват в радио и телевизионното съдържание, се казва още в заключенията на мониторинговия доклад.

Участието на експерти и политически наблюдатели в предаванията ориентират публиката в обществено-политическите събития и тенденции в развитието на българския демократичен процес.

Един от изводите е, че БНР и БНТ предоставят на своята публика възможност да се запознаят с официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения живот, като едновременно с това отразяват и обществените настроения, свързани с антиправителствени протести и с искания за смяна на главния прокурор и цялата политическа система.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна