Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойно премина 35-ият ден на антиправителствени протести в София

| обновено на 13.08.20 в 00:08
Снимка: БГНЕС

В 35-ият ден на антиправителствени протести в столицата с искане за оставки на правителството и на главния прокурор обстановката беше спокойна и на трите барикади - на площад "Независимост", пред Ректората на Софийския университет и на Орлов мост.  През блокадите се пропускат линейки. Част от протестиращите днес носеха шапки-прасета. 

Шествието на протестиращите от площад "Независимост" стигна до Орлов мост малко преди 22:00 ч. То протече спокойно и с по-малко шум от обикновено. Бурни емоции имаше, само когато хората преминаваха покрай сградата на Народното събрание, оградена от два реда полицаи. Повечето участници се разотидоха след проявата. Към полунощ бяха останали малко хора.

Над 40 са вече палатките и тентите в лагера на Орлов мост.  Загражденията са от пейки, палети, контейнери и кошчета за отпадъци, автомобилни гуми и дори пътни знаци. Покрай загражденията са поставени постери с различни искания на протестиращите. 

Протестиращите заявиха, че сред тях има и провокатори, които подбуждат спорове между тях.

Над 2 000 подписа с искане за оставка на правителството и на главния прокурор са събрани само за два дни в палатковия лагер на Орлов мост. 

В сряда няколко организации проведоха еко-социална асамблея на тротоара. Всеки преминаващ можеше да изкаже мнение. Своеобразният форум ще продължи и утре. На другия тротоар пък се продават книги. 


На пл. "Независимост" по-рано днес хората коментираха, че решенията на правителството за отпускане на средства в различни сектори са "опит за купуване на симпатии". От т. нар. "Отровно трио" също обявиха, че отпуснатите средства няма да ги откажат от исканията им, а следващите дни "ще бъдат интересни". 

"Не съм за никой тук! Аз съм против сегашната система на мафиотизацият и ограбване на ресурси, на политическите партии, които управляват в момента" обобщи протестиращ там.

"Аз съм на 91 години, баба Нетка. Искам Бойко да се осъзнае и да чуе гласа на хората! Ако не - аз ще отида при него!! Баба Нета е тука да мете боклука", заяви най-възрастната дама на протеста.

В различни части на страната също има протести.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!