Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония: Заев получи мандат да състави правителство, но албанците още не са потвърдили подкрепа

| обновено на 13.08.20 в 18:09
Лидерът на СДСМ Зоран Заев (вляво) и президентът Стево Пендаровски в парламента в Скопие
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски връчи днес мандат за съставяне на правителство на лидера на СДСМ Зоран Заев, предаде МИА.

Церемонията се състоя във вила Водно по обяд, след като Зоран Заев от името на коалицията "Можем", която спечели най-много депутатски места, информира Пендаровски за разговорите с няколко партии за осигуряване на парламентарно мнозинство за формиране на правителство, съобщи кабиненът на президента на Северна Македония.

Чест и отговорност е за мен, че съгласно конституцията, като лидер на СДСМ и коалицията "Можем", получих днес мандат от президента Пендаровски за ново демократично, европейско правителство с институции, които по-добре ще служат на гражданите, заяви Заев, цитиран от "Макфакс".

Той обяви, че в срок от 20 дни ще изготви програма и ще направи опит за съставяне на стабилно правителство.

Същевременно лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и част от депутатите от партията поискаха спешна среща с президента Стево Пендаровски, за да поискат от него обяснение за нарушаването според тях на конституцията с даването на мандат на Зоран Заев да състави правителство без лидерът на СДСМ да си е осигурил парламентарно мнозинство, съобщават македонските медии.

Заев е получил мандата без да представи никакво доказателство, че има мнозинство от 61 депутати, че има мнозинство в парламента, каза по-рано на пресконференция Мицкоски.

Пендаровски прие делегацията във вила Водно.

Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети заяви също днес, че не се отказва от искането за първи премиер албанец и че въпросът е част от исканията в преговорите за коалиция.

Искам да чуя аргументи (от Заев) по този въпрос, защо да няма премиер албанец. Този въпрос е отворен и ще кажа, че сме колкото близо, толкова далече от договор, каза Ахмети.

"Всички знаете, че ДСИ е фактор на стабилност в държавата. Ние никога не действаме с натиск, а ще намерим верния път да служим на държавата. ДСИ действа и работи с хладен ум и огнено сърце. Убеден съм, че ДСИ е сила, която не може да бъде отстранена. Все още няма договор между нас и СДСМ", каза Ахмети, който трябва да се срещне още веднъж днес със Заев.

На годишнината от подписването на Охридския рамков договор Ахмети бе поканил лидерите на останалите албански партии в Северна Македония на среща, но те не дойдоха в скопския хотел "Парк".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна