Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабикян: По решение на суверена Борисов вече не е премиер на България

| обновено на 13.08.20 в 23:13
Снимка: БГНЕС

Продължават протестите срещу правителството и главния прокурор. Организаторите обявиха за тази вечер общонационален митинг.


В столицата блокирани остават кръстовища на Орлов мост, на площад "Независимост" и пред ректората на Софийския университет.

На импровизирано парламентарно заседание на площад "Независимост" протестиращите "гласуваха" вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов "заради корупция, грабеж, некомпетентност и наглост, които унизиха народа на България и сринаха международния ѝ авторитет".

"По решение на суверена господин Борисов вече не е министър-председател на България", обяви от трибуна при фонтана пред президентството Арман Бабикян, един от организаторите на протеста. Той обясни, че след проваленото извънредно заседание на Народното събрание днес, е време за истинско такова.

"Заседанието" на площада започна с българския химн. Протестиращите поискаха изслушване на премиера, а след това "гласуваха" недоверие към кабинета. С викове "Оставка" недоволните тръгнаха на шествие към Орлов мост.

Обстановката е спокойна. Протестиращите са разочаровани заради проваленото заседание на парламента.

Движението по бул. "Дондуков" и бул. "Цар Освободител" е спряно. Пропускат се единствено линейки и полицейски коли.

Палатков лагер през сградата на бившия Партиен дом

От палатковия лагер на Орлов мост зарадваха хората с концерт класическа музика. Мнозина откликнаха на поканата и послушаха изпълненията на Мартин и Никола. Беше представена и книгата "ДНК на прехода" от Пламен Даракчиев.

Не се забелязва засилено полицейско присъствие в района.


На площад "Независимост" към 19 ч. вече имаше хора със знамена, готови да изразят недоволството си. И днес са приготвени кори с яйца за протестиращите. Най-коментираната тема и в този лагер е липсата на кворум в парламента и проваленото извънредно заседание. Според присъстващите това е доказателство за страх сред управляващите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна