Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класика и джаз си подават ръка в Добрич

Струнен квартет "Добрич"

Във вторник по обед Българският камерен оркестър - Добрич изнесе концерт с популярни класически пиеси на площад "Свобода" в града и красивата музика накара много хора, дори и не специално дошли за събитието, а само преминаващи, да се спрат и да послушат.

Цигуларката Ирина Олшанска е от Украйна, но след като се омъжва за добричлия, пристига в града и за нейна радост там открива чудесна музикална среда и добър оркестър, в който да работи. От новия сезон Българският камерен оркестър - Добрич ще има нов ръководител - младият диригент Иван Янакиев и надеждите за интересни програми и концерти са големи.

Междувременно Ирина и още три нейни колеги: Ивелина Калчева, Веселина Зайранова и Олена Мошинска съставят свой струнен квартет, с който също подготвят разнообразен материал и изнасят концерти пред публика. За тях сега, по време на извънредната ситуация заради пандемията от Covid-19, е по-лесно да работят, тъй като са по-малък състав.

Четирите дами са поканени да се присъединят към Джаз бенд Добрич и заедно на 26 юли двете формации изнесоха концерт в нимфеума на Двореца в Балчик. Разнообразието на стилове в програмата привлече доста туристи като публика. Музикантите смятат да продължат това сътрудничесто и да свирят заедно в Добрич и други населени места в региона.

Чуйте в звуковия файл какво разказа за работата на Струнен квартет "Добрич" и за колаборацията с джазмените Ирина Олшанска в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна