Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3/4 от работниците у нас сменят работа заради ниско заплащане

| обновено на 14.08.20 в 11:11
Снимка: БГНЕС

Три четвърти от заетите у нас сменят работното си място, заради ниския размер на възнагражденията, показва проучване на трудовия пазар, извършено от Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология на БАН. Анализът на данните ще бъде представен днес.

Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд в сектори като:

"Преработващата промишленост, строителството, хотелиерство и ресторантьорство, транспорта също, в търговията виждаме, че има такова текучество. Тенденцията трудно се обръща", казва председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.

Най-често причина за доброволно напускане на работа е ниската заплата в 73% от случаите, но не са за подценяване и останалите фактори, коментира Камелия Петкова от Института по философия и социология на БАН:

"Стресът на работното място се очертава като водеща причина за доброволно напускане. Друга причина - авторитарно ръководство и несправедливото признание на приноса на работника и не на последно място - лошото отношение от страна на ръководителя също се очертава като водещ мотив за напускане".

Проучването е проведено сред 2 460 работещи българи, 750 работодатели, бизнес организации и 250 бюра по труда.

Целия репортаж на Наталия Ганчовска можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!