Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Каприев: Време е да спрем да гледаме назад

Снимка: БГНЕС

"Първата цел на протеста беше разбуждането на гражданското общество в България и тази цел вече е постигната, каза в предаването "Нашият ден" проф. Георги Каприев по повод продължаващите вече 37 дни граждански протести у нас.

Втората цел беше да спрем с тази безсмислена реторика за връщането на комунизма, който щял отново да ни завладее. Комунизмът е мъртъв. Безвъзвратно мъртъв.

Време е да спрем да гледаме назад и най-сетне да погледнем напред и това ще се види на следващите избори, когато и да са те."

Преподаватели от Софийския университет, Нов Български университет, УАСГ и други университети из цялата страна настояха в отворено писмо за оставка на правителството и главния прокурор. Учените от БАН също излязоха с петиция с настояване за оставка.

Проф. Каприев е убеден в необходимостта от лично ангажиране и присъствие на протеста, от твърдо заявена и следвана позиция, независимо от това дали властта я чува, нещо, което до момента не е правила. 

"Не твърдя, че в момента сме в диктатура, в някакъв тип комунистически режим, но твърдя, че сме в османски режим, в който политическото и личното се е слели до неузнаваемост, като ръководещ мотив е личното.

Имаме форма, която по общите си характеристики изглежда демократична, но всъщност не е, напомням, че по демократичен начин в Европа са идвали тежки диктаторски режими като националсоциалистическия например.

За какво настоява протестът – смяна на лицата или смяна на формата на управление?

"Става дума за отстраняване на хората, опорочили демократичния политически живот в България и предупреждение към всеки следващ, че ако опита да прави същото, ще получи същото.

Колкото до лицата и как би трябвало да изглеждат – демократично и европейски. Сегашните не изглеждат така – те изглеждат демодирано и османски.

Трябва да дойдат политици, които разбират от политика, а не от кражба. Такива, които знаят, че клиентелизмът е зараза, а не модел на управление."

Колкото до традиционния въпрос за посланието, което иска да отправи към слушателите, проф. Каприев бе категоричен: "Да променят отношението си към науката от този момент. Повече от 10 години се внушава едно, че науката е безсмислено занимание и че колкото си по-невеж и неграмотен, толкова по-сигурен е социалният ти успех"

Чуйте целия разговор с проф. Георги Каприев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!