Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Премиерът прави опит да разджурка ситуацията с идеята да се спаси

Трябва да си отпушим възможността обикновено Народно събрание да променя Конституцията

Татяна Дончева
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов и кръгът около него прави неистови усилия да разджурка още повече вече разджурканата ситуация, с идеята, че това може би ще го спаси. Мнението е на лидера на „Движение 21“ Татяна Дончева. "Тези покани за дискусия са направени, за да се дискутира, без да си подава оставката", допълни тя относно огласените от премиера предложения за промени в Конституцията.

„Идеята този парламент да свика Велико народно събрание не е лоша. Мисля, че и Христо Иванов ще стигне до това заключение. ВНС, което да се свика до три месеца от разпускането на сегашното, не е лоша идея“, каза Дончева в предаването „12+4“. За да се свика ВНС обаче е необходимо 2/3 мнозинство, а такова ГЕРБ няма, освен ако БСП не подкрепи това предложение, отбеляза тя.

Бойко Борисов трябва да подаде оставката на правителството без условия, категорична е Дончева. Според нея трябва да се върви към предсрочни избори, служебен кабинет, към възможности за честни избори и „мнозинство в следващ парламент, било той велик или невелик, от конституционно ангажирани за промени депутати“.

Трябва да бъде премахната фигурата на Великото народно събрание и вместо да ни пробутва премиерът всевъзможни творения на Дани Кирилов и кръг, ние трябва да си отпушим възможността за промени в Конституцията глава по глава, в рамките на серия народни събрания“, коментира юристът.

Следващият парламент накрая трябва да вземе решение за премахването на института на ВНС и на пречки, които възпрепятстват по-сериозни конституционни промени, каза още Татяна Дончева. „Това, което пречи, е фигурата на ВНС. Вече никой няма съмнение, че България няма да става монархия.“

На Бойко Борисов му липсва чувство за реалност и разбиране защо се случват протестите, посочи Дончева. По думите й протестът трябва да продължи „да натиска“ за оставка на кабинета.

„Има пиари и други, които го съветват, за да може да ритне топката в друго поле. Същевременно да печели време. Целта – оставка на Борисов, отстраняване на това правителство и оставка на Гешев не бива да бъде снемана“, подчерта Дончева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна