Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови открития на българските пещерняци в Хърватия

Предстои ново проучване в турската пропаст Морджа

Работа на терен
Снимка: Павлин Диитров-Папи






Днес, 14 август, за експедиция в пропастта Морджа, Турция заминават четирима български пещерняци - Теодор Кисимов, който и миналото лято беше част от международно проучване там, Константин Стоилов, Китен Топалов и Яна Дублева. Пещерата е на път да стане най-дълбоката в Турция. През август 2019 г. бяха достигнати -1210 метра дълбочина, като се има предвид, че над -1000 метра се считат за сериозно постижение. Входът на Морджа е на 2140 м над морското равнище.

Слизане
Преди две седмици пък от международна експедиция в хърватската пещера Недам в Северен Велебит се завърна друг известен наш пещерняк - Павлин Димитров-Папи. По-рано това лято той, Цветан Костурков-Цеката и другите членове на експедицията достигнаха до над 1000 метра от входа на пещерата, а при второто влизане е достигната още по-голяма дълбочина, -1226 метра, като вертикалът надолу продължава. 

Павлин и още 7 българи участваха в проучване и на масива Църнопац в Южен Велебит. Експедицията продължи една седмица, като нашите пещерняци са били под земята 4 дни. Около 300 метра галерии са проучени. Това е шеста експедиция с българско участие за последните 4 години, като в цялата система има над километър и половина изцяло български проучвания. По-късно есента планират нова експедиция, защото, както казва Папи, пещерата няма край.

Транспорт на багаж

Бивак в пещерата
Кое най-много радва един пещерняк по време на експедиция и копаенето или спането е по-трудната част от живота - на такива въпроси отговаря Павлин Димитров в интервюто в звуковия файл.

Павлин Димитров
А за пещерняците, които се интересуват от повече подробности, във втория звуков файл Папи обяснява повече за последната си експедиция.


Успех на нашите пещерняци, които заминават за Морджа и ще прекарат две седмици на повече от километър навътре в земните недра!
---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени