Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Тихановска призова за продължаване на протестите в Беларус

Светлана Тихановска на митинг в Барановичи на 150 км от столицата Минск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска днес апелира за нови мирни протести и призова привържениците си да подпишат онлайн петиция с искане за повторно преброяване на гласовете на президентските избори от 9 август, на които според нея ѝ е била открадната победата, предаде „Ройтерс“.

Във видео, качено в "ЮТюб", Тихановска, която се намира в съседна Литва, призовава също привържениците си да поискат официално разследване на твърденията, че изборите са били опорочени.

"Трябва да спрем насилието по улиците на беларуските градове. Призовавам властите да прекратят това и да потърсят диалог", заяви Тихановска в обръщението си, цитирана от ТАСС.


"Моля всички кметове на градове на 15 и 16 август да станат организатори на мирни масови митинги във всеки град", допълни тя.

Тихановска отправи тези призиви, след като беларуските власти започнаха да освобождават хиляди задържани демонстранти и излязоха с публично извинение в опит да успокоят общонационалните протести, представляващи най-голямото предизвикателство за 26-годишното управление на президента Александър Лукашенко.

"Вътрешно министерство е обезпокоено от проблема с препълването на местата за задържане. Над 2000 граждани вече са пуснати да си ходят у дома. Този процес тече без прекъсване, продължава и сега. Разбираме, че не върви толкова бързо, колкото се желае. Правим всичко възможно за решаване на създалата се ситуация", заявиха от ведомството.

Миналото денонощие е най-спокойното в Беларус за последните четири дни, заяви днес в своя профил в Телеграм говорителят на вътрешното министерство Олга Чемоданова.

Протестните "акции като цяло бяха с мирен характер. (...) Само в отделни случаи по време на неразрешени мероприятия се наблюдаваха агресивни действия на някои хора", отбеляза Чемоданова.


Междувременно от предизборния щаб на намиращия се в ареста и недопуснат до участие в изборите кандидат Виктор Бабарико поискаха повторни избори, които да се проведат на 15 септември, предаде ТАСС.

"Да се насрочат нови, честни избори за 15 септември с участието на всички алтернативни кандидати, под наблюдението на международни организации и с нови избирателни комисии, нова централна избирателна комисия, с видеонаблюдение и открито преброяването на гласовете", се казва в изявлението.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна