Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Почистване на речните корита край Дупница

Снимка: Кирил Фалин

Две наети от община Дупница фирми започнаха почистването на речните корита в региона, съобщиха от администрацията. Срокът е до 15 септември, а парите - около 15 000 лева, са осигурени от бюджета на общината

Почистването започна по река Бистрица в широкия център на града, отбеляза говорителят на общината Христо Апостолов:

„Централната част, горе от баптистката църква, старите гробища, на речните корита. По-рано сме започнали, където трябва нещо да се коси. Ние нямаме опасни корита на реките в селата, че да има опасност някъде да прелее“.

Ще се почистват и водоемите при водохващанията на селата Бистрица и Крайници, дере в близкото с. Баланово. Ще се чисти по река Джубрена през селата Червен брег и Яхиново. 

Почистването включва изрязване на храсти, изземване на наноси и хвърлени отпадъци, корекция на дъното, където има застой на водите и завиряване или заблатяване. 

След опустошителното наводнение в Дупнишко - особено край река Джерман, станало на 4 декември 2010 г., общината редовно прави оглед на речните  корита.

Почистването е съобразено с периода на популацията на птиците, а беше изчакан размножителният период за рибите, отбелязват от администрацията.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Най-четени