Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остават блокадите на три възлови кръстовища в София

| обновено на 15.08.20 в 12:33
Орлов мост
Снимка: БГНЕС

Антиправителствените протести продължават. Остават блокадите в центъра на София. Късно снощи демонстрантите освободиха кръстовището пред румънското посолство, блокирано по-рано. Движението в района на румънското посолство се осъществява нормално.

Затворени за движение са районът между Министерския съвет и президентството и кръстовищата на Орлов мост и при ректората на Софийския университет.

На площад "Независимост" ситуацията остава непроменена. Шатри и палатки са разположени както от страната на президентството, така и откъм бул. "Дондуков". Движението в центъра на София остава затруднено заради продължаващите блокади на три ключови места: площада пред Президентството, кръстовищата на "Орлов мост" и при Ректората.


Демонстрантите, които искат оставката на правителството и на главния прокурор, отказват да вдигнат блокадите.

Протестиращите пропускат линейки, но не и градския транспорт.

Обявеният вчера от министър-председателя Бойко Борисов рестарт на държавата с предложение за свикване на Велико народно събрание и серия от конституционни промени и ограничаване мандатите на така наречените "трима големи" в съдебната система и днес остава най-обсъжданата тема на палатковите лагери.

Предложенията не бяха приети от протеста и той отговори с блокади, които снощи, както съобщихме, отново станаха четири, но към момента блокадите са редуцирани до три затворени възлови кръстовища.

Какви са настроенията на демонстрантите:

“Всички се обединяват около това, че новата Конституция, която искат да бъде написана, цели само да се забави времето за оставката. Това с нищо няма да спре протестите. Те ще продължат. Даже септември месец се очаква да бъдат много по-многобройно“.

“Ако искат да се опитат да потулят това нещо, не мисля, че ще могат да го направят. Хората са все по-единни в целта си“.

“Нашите искания са много ясни и те не са Велико народно събрание в този момент. Това, което е неизбежно необходимо първо са двете оставки. Оттам нататък вече можем да говорим за другите ни искания, сред които влиза и съдебна реформа, преразглеждане на Конституцията, но със сигурност това не е нещо, което бихме доверили на сегашното правителство“.

Ситуацията и на другите две блокирани възлови кръстовища е спокойна.


В часовете между 10.00 и 12.00 днес за пореден ден бяха проведени занимания в рамките на изградения детски кът.

Протестиращите припомнят, че инициативата не е възникнала като грижа за децата на родителите от лагера, а като компенсация за столичани, които изпитват неудобство от блокадите. Те могат да доведат децата си, които ще бъдат посрещнати с философски разговори и настолни игри за концентрация.

Сутринта на блокадата на Орлов мост започна с физзарядка за част от протестиращите, които пристигаха в ранните часове.

Те разказаха, че нощта в палатковия лагер е преминала без напрежение, спокойна е обстановката и в този момент.

Антиправителствените демонстрации продължават и днес. За 19.00 часа е насрочен 38-ия протест.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна