Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Атанасов: Свикване на ВНС не е необходимо

Лидерите на Демократична България дадоха извънредна пресконференция.
Снимка: БГНЕС

Политическите реакции след предложенията на министър-председателя за свикване на Велико народно събрание (ВНС) и приемане на нова конституция продължават и днес. Като маневра за оцеляване и задържане на властта - така от политическото обединение Демократична България коментираха вчерашното изявление на премиера, в което той предложи изготвянето на нов основен закон.

Според съпредседателя генерал Атанас Атанасов свикване на Велико народно събрание не е необходимо, а предложенията могат да бъдат осъществени и със законодателни промени:

“Този ход, който предприе Борисов, е най-силното доказателство за неговата зависимост от това задкулисие, което се доминира от ДПС. Последните 24 часа единствено мълчи ДПС, защото идеята и тяхна. И Борисов на практика е говорител на това задкулисие, което управлява“.

Най-добрият изход за България в настоящата политическа криза е незабавната оставка на правителството и предсрочни избори, коментира лидерът на Демократична България Христо Иванов.

Той припомни, че протестът иска оставка и отговорност от главния прокурор, а по думите му в предложените от премиера промени няма никакви гаранции, че мандатът на обвинител номер 1 ще бъде прекратен:

“Едното нещо, за което няма нищо съществено е статутът на главния прокурор. Цинична измама, особено по отношение на младите хора, в които иначе Борисов се кле вчера, четейки текст, написан от друг. Искаме избори!“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна