Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукашенко и Путин оптимисти, скоро проблемите в Беларус ще бъдат решени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В телефонен разговор президентът на Беларус Александър Лукашенко е информирал руския си колега Владимир Путин за обстановката в страната. Двамата са изразили увереност, че възникналите проблеми скоро ще бъдат решени, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Путин и Лукашенко са отбелязали, че най-важното е от проблемите в Беларус да не се възползват „деструктивни сили, които се опитват да навредят на взаимноизгодното сътрудничество между двете страни в рамките на съюзната държава“.

Двамата лидери са оценили високо работата на профилните ведомства, довела до завръщането на в Русия на задържаните в края на юли край Минск 32-ма руски граждани. Беларуските власти ги обявиха за наемници в руската частна военна компания „Вагнер“ и ги обвиниха в опит за дестабилизиране на страната преди президентските избори.

Владимир Путин и Александър Лукашенко са се договорили да продължат постоянните контакти на различни равнища и са потвърдили стремежа си към укрепване на съюзническите отношения. Няколко часа след разговора се появи информацията, че на територията на Русия са обявени за издирване двама беларуски граждани: бившият кандидат-президент Валерий Цепкало и създателят на канала „Некста“ в социалната мрежа „Телеграм“ Степан Путило.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна