Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърта победа за Люис Хамилтън

Снимка: БТА

Лидерът в генералното класиране на Формула 1 Люис Хамилтън с "Мерцедес" постигна четвъртата си победа за сезона 2020, след като триумфира в Гран при на Испания на пистата в Каталуния с време от 1 час, 31 минути и 45.279 секунди.

Британецът остана начело на колоната от първата до последната 66-а обиколка и записа 88-мата си победа в най-престижната автомобилна верига и общо 156-и подиум. За него това бе пета победа в Испания и четвърта поредна на трасето в Каталуния.

Доста по-интересна бе борбата за втората позиция, която през почти цялото време си оспорваха Макс Верстапен с "Ред Бул" и Валтери Ботас с "Мерцедес". Още на старта холандецът, който тръгна от трета позиция, успя да изпревари Ботас, а финландецът за момент дори се смъкна на четвърта позиция, след като и Ланс Строл от "Рейсинг Пойнт" успя да направи по-добър старт. Решителният момент в спора между Верстапен и Ботас обаче се оказа второто влизане в бокса. Тогава от "Ред Бул" заложиха на гумите медиум, докато на Ботас бяха сложени гуми софт, които не се оказаха най-добрите за условията.
В крайна сметка Ботас се фокусира върху това да спечели бонус точката за най-бърза обиколка и след смяна на гумите в самия край постигна тази цел, записвайки време от 1:18.183 минути.

Така второто място с изоставане от 24.177 секунди остана за Верстапен, а на трета позиция на 44.752 секунди пасив завърши Ботас. Всички останали пилоти на пистата пък бяха затворени с поне една обиколка от Хамилтън. На четвърто и пето място завършиха пилотите на "Рейсинг Пойнт" Ланс Строл и Серхио Перес. Мексиканецът пресече финалната линия четвърти, но заради наказание от 5 секунди загуби позицията си за сметка на Строл. На шесто място остана испанецът Карлос Сайнс-младши с "МакЛарън", докато четирикратният световен шампион Себастиан Фетел с "Ферари", който потегли от 11-а позиция, завърши на седмо място. Другият пилот на "Ферари" Шарл Льоклер допусна грешка и отпадна в 41-вата обиколка.

В генералното класиране при пилотите лидер със 132 точки е Хамилтън, пред Верстапен с 95 и Ботас с 89. По-надолу в класирането са Льоклер с 45 точки, Строл с 40 и тайландецът Александър Албон с "Ред Бул", също с 40 точки.

В класирането при конструкторите води "Мерцедес" с 221 точки, пред "Ред Бул" със 135, "Рейсинг Пойнт" с 63, "Макларън" с 62, "Ферари" с 61 и "Рено" с 36.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна