Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцислав Стайков напусна работа и се отдаде на хобито си

Венцислав Стайков
Снимка: Фейсбук/Венцислав Стайков

Да напуснеш работа, за да се отдадеш на любимото си хоби - така изглежда в последните месеци животът на Венцислав Стайков от Кърджали. За някои той е особняк, за други - ексцентрик, а за приятелите  - просто човек, с когото да споделят красотата и богатата история на Източните Родопи. Самият той казва, че три живота не стигат да се види всичко в планината. Затова всяка свободна минута Венцислав прекарва на открито, а за да сподели впечатленията, винаги взема със себе си приятели от цялата страна.

Венцислав Стайков не е историк, нито археолог. Чете специализирана литература, интересува се от миналото на Родопите и предпочита да черпи информация от първа ръка - от местните хора, които го зареждат със сладки разкази, предавани през поколенията. Така открил историята на Счупената планина край Джебел - няма го един от върховете, сякаш великан е отхапал огромно парче. Според местните жители това е станало в края на 19 век след продължителен порой.

"Подводните води, които са били отдолу, под планината, са прокопали пръстта и понеже слоевете пръст и камък са различни структури, там, където пръстта е по-податлива, тя е пропаднала и е свлякла цялото парче планина. Така се е случило това пропадане, което на места е между 400-600 метра", каза Венцислав Стайков.

Когато за първи път посетил района, Венцислав попаднал на подземни кухини. Те били издълбани в скалата и добре бетонирани. В тях е имало големи помещения и коридори и там са били складирани взривни вещества.

Венцислав Стайков се определя като любител и откривател на чудесата в Източните Родопи. А те по думите му са стотици и един човешки живот не стига, за да се обиколи всичко. Верен на изследователското в себе си, той ни развежда в района, където все още има тайни дори за просветените.

"Аз се прекланям пред светилищата като Харман кая, което се намира до село Биволяне и е близо по пътя за Татул. Много малко се приказва за светилището Ковил близо до Крумовград - това е едно необятно светилище, което е много голямо, то е цял светилищен комплекс и на мен ми се струва, че е едно от най-големите в България въобще като площ. Но за мен най-голямото и най-интересното светилище е светилището на Ночево или Ночевския светилищен комплекс, което ние го нарекохме "Долината на сътворението", допълни Венцислав Стайков.

Венцислав Стайков     Снимка: Фейсбук/Венцислав Стайков

Венцислав Стайков е открил вътрешния синхрон в това да бъде близо до природата и да научава любопитни неща. Хобито му да обикаля Родопите е толкова силно, че преди няколко месеца напуска работа и се отдава на своята страст.

"Не мога да си представя, че ако не отида някъде събота и неделя, ще го преживея нормално", казва той.

Сега Венцислав Стайков се зарежда с положителна енергия сред чудните феномени на Източните Родопи. Прави го в компанията на приятели, за които той е просто човек, избрал своето хоби пред работата на бюро.

Целия репортаж на Валя Апостолова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени