Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епископ Евлогий: Елитът на нацията трябва да застане на мястото си

Обществото ни е разделено не от 40 дни, а повече от 40 години, смята игуменът на Рилския манастир

Епископ Евлогий
Снимка: БГНЕС

“Народът е доста смутен, объркан. Смятам, че трябва безпристрастни хора да водят държавата, да обединяват народа. Тук е голяма ролята и мястото на българската интелигенция - имаме прекрасни учени, дейци на културата, университетските среди. Елитът на нацията, колкото и да е малък, трябва да застане на своето място, а не да избиват тяснопартийни интереси и представители, те не биха могли да ни обединят. Само хора с чисто минало и настояще. Винаги се намират, да не бъдем черногледи. Тези хора обикновено са по-скромни, не се афишират и не се бутат напред". Този коментар направи в предаването „12+4“ игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий.

Нови, току-що измислени герои знаем какво довеждат. Много пъти сме били лъгани, като започнем от Десети ноември. Аз също помня митинга на Орлов мост – милион хора с надежди, че всичко много бързо ще тръгне към добро, за съжаление по-голямата част от хората бяха излъгани“, допълни той.

Нашето общество е разделено не от 40 дни, а повече от 40 години, изтъкна още епископ Евлогий пред БНР.

Според духовния водач вярващите преминават по-лесно през пандемията от коронавируса и по-малко се страхуват от „тези, които нямат вяра в нищо, надежда и упование“.

Епископ Евлогий сподели свои наблюдения, че много млади хора се обръщат към вярата. „Даже бих казал, че са много по-усърдни от това междинно поколение между стария строй и новия ред, който се въдвори. Младите са много по-интересуващите от вярата". Липсата на вероучение дава своите горчиви плодове, допълни той. 

Днес Рилският манастир отбелязва своя храмов празник. Един от основните му проблеми сега е липсата на чуждестранни туристи. Положителното обаче е, че българите се връщат към поклонничеството, поясни игуменът на манастира. Епископ Евлогий апелира родителите да се грижат за духовното възпитание на децата си, не само за светското и отбеляза, че „тогава ще имаме наистина положителни резултати в нашето общество“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна