Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделските стопани вече могат да кандидатстват за извънредните Covid мерки

Снимка: БГНЕС

От днес земеделските стопани могат да подават заявления за подпомагане по извънредните Covid мерки.

Общият бюджет на двете мерки е близо 100 млн. лева, с които ще бъдат субсидирани земеделци, силно засегнати от кризата.

Мярка "COVID-1" е с бюджет близо 94 млн. лева и обхваща секторите "Плодове и зеленчуци", "Маслодайна роза", "вВнени лозя", "Декоративни растения", "Животновъдство" и "Пчеларство".

Допустими за подпомагане са фермери, получавали директни плащания или държавна помощ "de minimis", както и земеделци с договор по мерките на селската програма.

Финансовата помощ по “COVID-1ще се изплаща под формата на еднократна сума, като производителите на плодове, например, ще получат по 755 лв. за площ до хектар и половина и 13 500 лв за над 30 хектара, а производителите на оранжерийни зеленчуци - 2 700 лева за площ до половин хектар, и 13 500 за над 2 хектара.

Овцевъдите с под 50 животни ще получат 500 лв., същата сума се полага и на фермерите с под 10 крави.

Един земеделец може да получи подпомагане за повече от един вид дейност, но не повече от левовата равностойност на 7 хиляди евро.

Мярка "COVID-2"  е с бюджет 5 млн. и половина лева. Тук финансовата помощ ще се предоставя еднократно за наето лице в стопанство, като напр. 30 лева за работещ на полето, 245 лв. за зает в свиневъдството и 430 лв. за заетите в птицевъдството.

Фермерите имат месец да кандидатстват за парите, след което ще има проверка на предоставените документи и ще започне изплащането на сумите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна