Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната общност осъди преврата в Мали

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на военните, извършили преврат с Мали, е полковник Асими Гойта. Самият той се представи в телевизионен адрес като председател на Националния комитет за спасение на народа.

Група военни в Мали вчера задържа президента Ибрахим Кейта и премиера на страната. Превратът следва месеци на протести заради тежкото икономическо положение и зачестилите джихадистки нападения. Т.нар. „комитет за спасение“ обяви, че ще организира избори, след като обстановката в страната се стабилизира.

Международната общност осъди преврата, като Африканският съюз замрази членството на Мали, а Европейският призова за незабавно освобождаване на затворниците.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо осъди остро военния преврат в Мали и поиска „свободата и сигурността на ръководителите“ на страната да бъдат гарантирани, предаде Франс прес. Той призова „да се работи за възстановяване на конституционното правителство в страната“.

снимка: ЕПА/БГНЕС
Мали,
една от най-бедните страни на света, е изправена лице в лице с насилието

В Сахел и без излаз на море

Територията на Мали е предимно пустинна, страната няма излаз на море, граничи със седем държави и през нея преминава река Нигер. Населението на страната е 20 милиона души и се състои от около 20 етноса, част от които имат конфликти помежду си.

Тази бивша френска колония, обявила независимостта си през 1960 г., е управлявана от Модибо Кейта до 1968 г., годината на военния преврат на Муса Траоре, който пък е свален през 1991 г.
През 1992 г. Алфа Омар Конаре става първият демократично избран президент.

Досегашният президент Ибрахим Бубакар Кейта бе избран през 2013 г. и преизбран през 2018 г., като негов опонент тогава беше опозиционерът и бивш финансов министър Сумайла Сисе. Сисе бе отвлечен в края на март преди парламентарните избори от предполагаеми джихадисти.

От юни хетерогенна коалиция на политически опозиционери, религиозни лидери и членове на гражданското общество зачести с демонстрациите с искане за оставката на президента Кейта, обвинен в лошо управление.

Туарегски бунт и джихадистко нападение

След обявяването на независимостта в Мали има няколко бунта на туарегите, номадски народ в Сахара от берберски произход, който прераства във въстание срещу доминиращото положение на уседналото чернокожо население в южната част на страната.

Въстанието от 1990-1994 отнема живота на хиляди. През 2006 г. няколкостотин бивши бунтовници отново въстават. Те извършват многобройни нападения и отвличане на заложници до 2009 г., когато са постигнати мирни договорености. През 2012 г. северната част на Мали става жертва на ударите на джихадистки организации, свързани с Ал Каида, които извършват многобройни актове на насилие.

снимка: ЕПА/БГНЕС
Чуждестранни военни операции

Джихадистите бяха частично прогонени в резултат на операцията "Сервал", започната от Франция през 2013 г. и заменена през 2014 г. от антиджихадистката операция "Бархан" в региона на Сахел. Мисията на ООН за стабилизиране на Мали, започната през 2013 г., е една от най-важните мисии на ООН. В края на 2017 г. започват да действат и антиджихадистките сили на Г5 Сахел (Мавритания, Мали, Нигер, Буркина Фасо и Чад). През последните месеци френската армия и армиите на страните от Г5 Сахел зачестиха офанзивите си, особено в зоната на "трите граници" между Мали, Нигер и Буркина Фасо.

Париж заяви, че са "неутрализирани" няколко десетки джихадисти, сред които през юни емира на Ал Каида в ислямски Магреб, алжиреца Абделмалек Друкдал, ключова фигура за джихадистите в региона от 20 години насетне.

Въпреки чуждестранните интервенции обаче насилието на джихадистите продължава и се разпространява към центъра на Мали и съседните страни, Буркина Фасо и Нигер.

Появата на джихадистка организация, свързана с Ал Каида, ръководена от проповедника от етноса фулбе Амаду Куфа, който набира последователи най-вече в своята общност, доведе до серия от атаки и актове на насилие между фулбе, които са предимно животновъди, и етносите бамбара и догон, които са предимно земеделци.

снимка: ЕПА/БГНЕС
Крайна бедност

Икономиката на Мали не е диверсифицирана. Страната, която е най-големият производител на памук в Африка и производител на кашу, е зависима от промяната в цените на първичните суровини. Климатичните изменения са риск за земеделието й и за хранителната й сигурност, изтъква Световната банка.

Мали е и четвъртият най-голям износител на злато в света.

Според Световната банка обаче над 40 процента от населението на Мали живее в крайна бедност, липсват обществени услуги и пътна инфраструктура и средната продължителност на живота е 59 години.

В края на април Международният валутен фонд, който отпусна 200,4 милиона долара, заяви, че "последиците от Ковид-19 вече са се отразили негативно върху икономиката, която и допреди това бе в тежко положение заради трудностите в социалната сфера и в сферата на сигурността".

Икономическите перспективи явно се влошиха и растежът ще спадне под един процент, което още повече ще увеличи безработицата и бедността", заяви МВФ.

Културен блясък

Град Тимбукту, в северозападната част на Мали, в миналото е един от големите интелектуални центрове на исляма, известен с десетките хиляди ръкописи. Гробниците на мюсюлмански пророци в Тимбукту, възприемани от населението като закрилници, бяха частично разрушени от джихадистите, а след това възстановени с помощта на ЮНЕСКО и обявени за световно културно наследство на човечество.

Голям брой легенди на африканската музика произхождат от Мали, като например Салиф Кейта, Рокия Траоре, дуетът Амаду и Мариам и Али Фарка Туре, а също така и известни по цял свят фотографи като Сейду Кейта и Малик Сидибе.

снимка: ЕПА/БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени