Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградата „Емил Чакъров“ на маестро Ивайло Кринчев

| обновено на 25.08.20 в 10:07
Снимка: Държавна опера С. Загора

С тазгодишната награда „Емил Чакъров“ ще бъде удостоен маестро Ивайло Кринчев. Той завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София със специалностите „Хорово дирижиране” в класа на  проф.Лилия Гюлева и „Оперно-симфонично дирижиране” при Димитър Манолов и проф. Иван Вульпе. Участва в майсторските класове по симфонично дирижиране  под ръководство на  проф. Иля Мусин, Санкт Петербург и проф. Карл Остерайхер, Виена. От 1990 г. до 1996 г. е диригент в Бургаска опера и Бургаска филхармония, а от 1996 до 1999 г. е и директор на Бургаска опера. Той е и един от основателите и участниците в първото издание на музикалните празници на името на Емил Чакъров. Гостувал е на много симфонични оркестри и оперни театри в България, Румъния и Сърбия. Има записи за БНР и БНТ.

От 2002 г. има ежегодни изяви в Южна Корея. От 2015 г. е главен диригент на Старозагорска опера.

Наградата ще бъде връчена официално по време на спектакъла „Хубавата Елена”. Той ще се играе на 25-и август, вторник, от 20.00 часа, на сцената на Летен театър – Бургас. 

Наградата "Емил Чакъров" е учредена през 2011 г. и по традиция се връчва по време на Бургаските музикални празници. Първият ѝ носител е цигуларят Минчо Минчев.

С комичната опера в две действия от Жак Офенбах официално ще бъдат закрити Бургаските музикални празници. Те са осъществени от Държавна опера — Бургас, с партньорството на Община Бургас. 

Режисьор е доц. д-р Александър Текелиев, сценографията е на Борис Стойнов, художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова, диригент на хора – Невена Михайлова, хореографията е на Гриша Роглев, концертмайстор е Йордан Ковачев, помощник-режисьор – Петър Тихолов.  

Зад диригентския пулт дебютно в заглавието застава Цанислав Петков, който след блестящия си дебют в „Прилепът“ от Йохан Щраус-син, се очаква отново да повтори успеха си.

В ролята на Хубавата Елена, царица на Спарта, съпруга на Менелай, на сцената на Летния театър ще излезе прекрасното мецосопрано Йоана Кадийска. Като Парис, син на царя на Троя Приам, дебютира младият тенор Яни Николов, който  се справя отлично с вокалните и артистични предизвикателства на ролята. Менелай, цар на Спарта, ще бъде баритонът Йордан Христозов, който изгражда образа със свежо чувство за хумор и професионална вещина.

В ролята на Меркурий, бог-вестител, на сцената ще се представи Мирослав Димитров. Калина Попова дебютира като Юнона, царица на олимпийските богове, жена на Юпитер. Като Венера, богиня на любовта, ще се представи Лина Пеева. Полина Бахчеванова също прави дебютна роля – като Миневра, богиня на мъдростта, науката, занаятите и войната. Дебютна е и ролята на Калхас, Велик жрец на Зевс, известен със своите хитри ходове, за баса Диман Панчев.  Като Агамемнон, Цар на царете, ще видим  Бранимир Недков, баритон /дебют/. Партията на Орест, син на Агамемнон, ще изпълни сопраното Мария Цветкова-Маджарова. Като Ахил, тесалийски герой, цар на Фтиотис, дебютира басът Костадин Мечков. В ролитя на Аякс I и Аякс II ще видим Милен Динолов и Любомир Тодоров, като Филоком, прислужник на Калхас, на сцената излиза Николай Николов, като Бакхис,прислужница на Елена, ще видим Стефка Христозова.

В постановката участват и артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

Интервюто с маестро Ивайло Кринчев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!