Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът „Танда“ - четири истории, вплетени в тангото

Теодора-Косара Попова
Снимка: Фейсбук - Иван Христов

Документалният филм „Танда“ на студентката Теодора-Косара Попова от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" е сред трите чуждестранни кандидатури за студентски „Оскар“ в документалната категория. Филмът представя историите на четирима танцуващи танго и е заснет само за един ден.

"За мен историите на всички хора, които танцуват танго, са по някакъв начин впечатляващи. През годините, в които самата аз танцувам и съм имала щастието да се докосна до тях, те дълбоко са ме развълнували. Аз често казвам, че тангото е особен танц, много меланхоличен и много носталгичен и привлича към себе си такива хора", обясни в предаването "Преди всички" Теодора-Косара Попова. 

Тя сподели, че тангото е много важна част от нейния живот, защото я привлича чувствеността, която то носи в себе си.

Един от героите във филма е Силвия, хирург. "Тя е отдала целия си живот на това да спасява човешки животи и се е лишила от собствените си нужди, емоционални, и в тангото тя изключително красиво разкрива своята душевност, която по някакъв начин в една мъжка професия трябва да остане на заден план".

Давид е италианец, който е единственият професионален танцьор във филма. Той е отдал живота си на тангото. Пристигнал е в България, за да преподава.

Третият герой във филма е Ралица, която е незряща. "Танцът по някакъв начин за нея е психотерапия, за нея е начин да усети хората отблизо и да ги разпознава, без дори да ги вижда. Тя има предимството да работи само със сетивата си, което е много важно за този танц", подчерта Теодора-Косара Попова.

Влади е четвъртият герой във филма, той е преподавател по даоистки техники. Усвоил е тънкостите на тангото и вече преподава на начинаещите танцьори.

Цялото интервю на Силвия Великова с Теодора-Косара Попова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени