Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден (и още дни) на Африка в София

Водещият на „Аларма“ и „Мултикултурни диалози“ Цветан Цветанов с Мария Косса, Мария LadyGreen Никифорова и Марселийн Уеда в подвижното ни студио в Борисовата градина.
Снимка: архив на „Мултикултурни диалози“

През последните седмици – около сформирането на културната платформа „Афро.БГ“ – се заговори за организирането на голямо събитие на африканска тематика. Макар и няколко месеца след оригиналния Световен ден на Африка (25 май) – в особена година живеем все пак (!), събитието ще се проведе – и то в далеч по-атрактивен формат: не толкова като експо-панаир под патронажа на различни официални организации на държавно ниво, а в много по-голяма степен като събитие от хората за хората. От 18 часа днес (22 август) в Кино „Кабана“ в Деня на Африка в София участие ще вземат перкусионната група „Ямбадон“ (единствената у нас музикална формация, посветена на изучаването на западноафриканските ритми), Мария Косса (България/Мозамбик) – с уъркшоп по африкански танци и модно-занаятчийските линии за африкански произведения на изкуството и изделия за бита LadyGreen, Wanssati и East African Kanga. Ще има и диджейска част Мария LadyGreen Никифорова и джем сешън в края на събитието. После всичко ще продължи в „Терминал 1“ от 22.30 ч.

Идеята е новата платформа „Афро.БГ“ да събере на едно място информацията за и от различни хора и организации, свързани посредством корените или посредством страстта си с Африканския континент – деца от африкански произход, родени и израснали в България, студенти или работещи хора от различни африкански страни, живеещи у нас в момента, диджеи, музиканти, издатели на африканска литература, преводачи, вносители на африкански стоки, специалисти по африканска кухня, организатори на концерти, преподаватели по танци, музика или различни занаяти, пътешественици, фотографи, всякакви хора на изкуството, хора от неправителствени организации, работещи с деца и младежи от различни африкански страни – въобще, всички тези малки островчета, които често не се познават помежду си, а определено имат какво да си кажат…

В цялата инициатива се включва с удоволствие и екипът на предаванията „Аларма“ и „Мултикултурни диалози“ на БНР, който през последните години успя да организира няколко концерта и турнета на съвременни музиканти от Мали, Гана, Буркина Фасо и ЮАР в България. А тук, буквално няколко часа преди откриването на събитието, можете да чуете нашите разговори с Мария Косса, преподавател по африкански танци и идеен двигател на всички тези събития (включително на предстоящото откриване на Африкански културен център в София), Мария LadyGreen Никифорова – диджей, пътешественик, автор на оригинални изделия на африканска тематика, Марселийн Уеда от Кения, представяща в България духа, изкуството, цветовете на Източна Африка посредством платформата си East African Kanga, и Лора Шумкова, която освен литературовед и литературен историк има и своя паралелен живот като DJ Kizombie – в областта на кизомбата и въобще на танците на Ангола и португалоезична Африка.





А като продължение: добре, ще го кажем отсега – от понеделник (24 август) по програма „Христо Ботев“ сме ви приготвили още една африканска седмица…

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна