Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оборудването е доставено от датска фирма, световен лидер в производството на лазерни системи

Лазери мерят качеството на дроновете в ТУ-Пловдив

Новата техника на пловдивските учени е за 350 000 лева

Ново лазерно оборудване работи в лабораторията за автономни летателни апарати в Техническия университет – филиал Пловдив. 

Пускането му в действие е осъществено с помощта на специалисти от Италия, Франция и Румъния. 

Оборудването се прилага в аеродинамичен канал за изследване на безпилотни летателни апарати. Служи за визуализация и измерване на въздушни завихряния, които обтичат летателни апарати или други твърди тела. 

Новата техника се нарича Партикъл имидж вилосиметри /PIV/ и служи за прецизно измерване на въздушни течения чрез снемане на цифрови изображения и тяхното сравняване. PIV измерва не само завихрянията на самолет, но и на небостъргач, виадукт, ветропарк, соларен парк, автомобил или дори части на автомобил, охлаждане или затопляне на помещения.  Оборудване е мобилно и може да се постави в реални условия на изследвания обект.

Деканът на факултет „Машиностроене и уредостроене“ в Тхеническия университет – филиал Пловдив доц. Християн Панайотов обяснява:

"Когато включат PIV в аеродинамичния тунел, лампите в лабораторията изгасват. Просветва само зеленият лазер, а двете свръхбързи камери заснемат вихрите, които лъчът на устройството осветява. После цялата информация се събира в компютри. Лампите светват и студентите и научните работници могат да разберат доколко ефективни са техните дронове. 

Досегашните възможности на нашата лаборатория включваха измервания на различни аеродинамични характеристики на летателния апарат. Но не можехме да визуализираме въздушното течение и да го измерим. Не виждахме картината на теченията. В лабораторията ни ще работим за по-съвършена форма не само на целия дрон, предназначен за пренос на хора и товари в градска среда, но и на подемните витла на дрона.“ 

Оборудването е доставено от датската фирма Tantec - световен лидер в производството на такива лазерни системи.

От началото на новата академична година новото оборудване ще се използва в учебния процес при обучението на младите инженери. 

Цената на новата придобивка на пловдивските учени е 350 000 лева.  Финансирането е осигурено по проект  Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени