Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават блокадите на ключови кръстовища в София

| обновено на 25.08.20 в 11:21
Снимка: БГНЕС

Спокойно и без инциденти премина поредната нощ на блокади в столицата. 
3 възлови кръстовища - в триъгълника на властта, пред Софийския университет и на Орлов мост, остават затворени. От там се пропускат само линейки. 

Протестиращите на Орлов мост очакват днес да бъде освободен арестуваният вчера по време на акцията в Бояна техен сподвижник, който е с мярка задържане под стража за 24 часа. 

Сред най-дискутираните теми в палатковите лагери са днешните консултации с парламентарно представените партии за свикване на ВНС и приемане на нова Конституция.

Протестиращите не искат ВНС и нова Конституция 
"Не може Конституция да се предлага от политическа сила, срещу която в момента има много силен отпор, има голямо, силно неодобрение. За една конституция трябва много голямо обединение на нацията", сподели протестираща пред БНР. 

"Тези господа, начело с премиера, аз мисля, че хората не са ги упълномощили за това. Ако не им е ясно, ето да го чуят: "Господа, ние не искаме вие да пипате Конституцията. Тази наглост, ако не бъде осъзната, че трябва да бъде прекратена, последствията само можем да ги видим какви ще са", допълни друг.

„Тази конституция трябва да се прави от хора с чисти ръце, а не изцапани до лактите. Господа, оставете Конституцията, махнете си мръсните ръце от нея.“

Протестиращите се заканват, че ако премиерът Борисов не спре да неглижира техните искания, на 2 септември ще организират голям протест пред МС и ще преминат към още по-драстично гражданско неподчинение. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!