Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на потребителските нагласи в САЩ до ново пандемично дъно

Потребителското доверие относно икономическото развитие на САЩ отслабна изненадващо през август до ново пандемично дъно на фона на оставащия висок брой на коронавирусни инфекции в цялата страна, което заплашва започналото икономическо възстановяване от безпрецедентната рецесия през второто тримесечие, причинена от пандемията. Това показват резултати от последно проучване на компанията Conference Board.

Индексът на потребителското доверие се понижи през август с цели 7,8 пункта до 84,8 пункта, докато очакванията бяха за негово покачване към 93,0 пункта от 92,6 пункта през юли. Това представлява влошаване на индекса за втори пореден месец и негово най-ниско ниво от 2014 година, след като той успя да подмине многогодишното пандемично априлско дъно от 85,7 пункта.

Трябва да се има предвид, че през февруари, точно преди пандемията да доведе до принудително затваряне на голямата част от икономиката в САЩ и по света, индексът беше до близо 20-годишен връх от 132,6 пункта.

Индексът, измерващ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната (въз основна на тяхната оценка за текущите бизнес и условия на трудовия пазар), се влоши с цели 11,3 пункта до 84,2 пункта.

В същото време индексът на потребителските очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца (въз основна на краткосрочните бъдещи очаквания за доходите, бизнес и условията на трудовия пазар) спадна с 3,7 пункта до 85,2 пункта.

"Индексът на настоящата ситуация се понижи рязко, като потребителите заявиха, че както условията за бизнес, така и условията на заетост се влошиха през последния месец", посочи Лин Франко, старши директор на проучването на Conference Board. Тя добави, че "оптимизмът на потребителите по отношение на краткосрочните перспективи и техните финансови перспективи също спадна и продължава по низходяща траектория".

"Потребителските разходи се възстановиха през последните месеци, но нарастващите опасения сред потребителите относно икономическите перспективи и тяхното финансово благополучие вероятно ще доведат до охлаждане на разходите през следващите месеци", коментира данните Лин Франко.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна