Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Портал на два свята“ – опера под стените на Цари Мали град

Снимка: www.operasofia.bg

„Портал на два свята“ е най-новият летен фестивал, който се организира от Софийската опера и балет. Той ще се проведе в късноантичната крепост Цари Мали град край самоковското село Белчин и започва в събота, 29 август.

Фестивалът ще бъде открит с операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков. Програмата съдържа общо 5 спектакъла и ще продължи до 7 септември.

„Неслучайно избрахме да започнем с „Янините девет братя“, той като то е точно в този край, както започва и самото повествование - високо над баирите на Самоков пуши самичка Янината къща“, каза в предаването „12+4“ директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов за произведението, чието действие се развива през далечната 1361 година.

„Творбата е по разказа на Никола Веселинов „Янините девет братя“ и отразява рефлексията от кървавите септемврийски събития от 1923 - 1925 година“.

По думите на академик Карталов Цари Мали град има естествена акустика и затова я е избрал. Сцената е построена вътре в крепостта. Директорът на археологически музеен комплекс Цари Мали град д-р Веселин Хаджиангелов посочи:

„1936 - 1937 година великият български, млад тогава, композитор Любомир Пипков написва една българска опера в тези драматични времена, когато се подготвя войната. И той написва една високо патриотична творба, не само българска, но и балканска, и европейска“.

Програмата на фестивала „Портал на два свята“ ще продължи на 30 август с операта „Кармен“ от Жорж Бизе, на 3 септември ще се играе балетът „Зорба гъркът“, на следващия ден – „Кармина Бурана“, а в три поредни вечери – на 5, 6 и 7 септември, ще се играе мюзикълът "Mamma Mia!"  с песните на ABBA.

Този нов фестивал е шестата сцена на Софийската опера и балет за летния сезон – след голямата сцена в столицата, тази в Панчарево, киноцентъра в Бояна, парка на Военна академия и Белоградчишките скали.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!