Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на френските бизнес нагласи през август въпреки ръст на новозаразените с коронавирус

Доверието на френския бизнес се възстанови през август до най-високото си ниво, откакто Франция премина през най-тежката част на коронавирусната пандемия, въпреки че през настоящи месец има възобновяването на новите инфекции на Covid-19, показа проучване в четвъртък.

Официалната френска статистика INSEE заяви, че индексът на бизнес нагласите в страната се повиши през август до 91 от 84 през юли, достигайки най-високата си стойност от март насам, когато в средата на месеца правителството постави Франция под една от най-строгите блокади и карантини в Европа заради вирусната пандемия.

Доверието в бизнеса започна да се възстановява, след като правителството стартиране постепенно премахване на  противопедемичните мерки на 11-ти май.

INSEE обаче посочи, че последното месечно проучване показва, че личните перспективи на бизнес лидерите са отслабнали през август въпреки цялостното подобрение на нагласите, което предполага, че голяма част от възстановяването на бизнес активност вече е преминало.

"Скоростта на наваксване на пандемичния икономически спад може да се забави през следващите месеци“, отбеляза френската статистика.

Целият отскок на бизнес доверието през август е факт, въпреки че правителството се бори да ограничи новия ръст на заразените с коронавирус, докато французите отидоха на лятна ваканция. Това подхрани опасенията от втора вълна от инфекции с наближаван на зимата, която вълна може да дерайлира френското икономическо възстановяване след рекордна рецесия, отчетена през първата половина на годината и по-специално през второто тримесечие.

INSEE заяви, че през второто тримесечие индустриалните компании са посочили, че възнамеряват да намалят инвестициите през тази година с 11%, което представлява по-голям спад от очакваното през април намаление със 7%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени