Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 65 заглавия на филмовия фестивал за документално кино „Мастър ъф арт"

Фестивалът е под мотото – „Няма да се прегръщаме, но можем да прегърнем изкуство“

Снимка: БГНЕС

„Над 65 заглавия са включени във филмовия фестивал за документално кино „Мастър ъф арт", повечето премиерни, тоест не са показвани в онлайн изданието на фестивала през април и много нови и изключително вдъхновяващи истории ще се видят“, това каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Найо Тицин, артистичен директор на фестивала.
     

Форумът започва днес и е до 24 септември, мотото му е „Няма да се прегръщаме, но можем да прегърнем изкуство“.

„Днес започваме на платформа А6 зад НДК с документалния филм – „Прегръдката“ на Емил Христов и Калин Серапьонов. Разказва се за създаването на една скулптура – „Прегръдката“ на българската художничка и скулптор Ода Жон, която живее в Париж. И така снимането на документален филм за изкуство, той се превръща в ново произведение на изкуството – едно бижу, едно произведение на изкуството.“ Това разказа още Найо Тицин.

Според Найо Тицин документалното кино може да не бъде скучно, а да представя вдъхновяващи истории за творци, които повдигат духа на човек и това го отвежда до следваща прожекция.

Четири пъти сме си увеличили публиката за последните години. Ще има и прожекции на закрито в традиционните арт кина в София, Пловдив и Варна. Ще се спазват противоепидемичните мерки и затова ще имаме прожекции и на открито“.

На въпроса трябва ли интелектуалците да са на протестите, Найо Тицин посочи, че изкуството също е начин да изразиш мнението си по темата за протестите. Такъв подходящ филм за случващото се в България е „Пропаганда: Изкуството да продаваш лъжи“.

Още по темата чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени