Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникални стъклени съдове са открити при подводните проучвания в залива на Ченгене скеле

| обновено на 28.08.20 в 09:50
Нос Чироза
Снимка: РИМ Бургас

Уникални стъклени съдове са открити при подводните проучвания край нос Чироза. Това е нов археологически обект, където учени работиха за първи път през това лято на сушата и под водата. Екипът е от Националния исторически музей, Бургаския музей и Центърът по подводна археология в Созопол.

Подобни стъклени съдове няма в български музей, с едно малко изключение – няколко такива има в Националния исторически музей, където покойният професор Божидар Димитров е оставил бележка, че са му дадени от рапанджии от Черноморец. Навярно те са скрили истината за мястото, защото са същите като в находището в залива Ченгене скеле, каза проф. д-р Иван Христов ръководител на проучванията:

„Ние сме по следите на стар кораб, който е изсипал безценния си товар от множество стъклени съдове край брега. Най – вероятно плавателния съд не е могъл да оцелее в буря и попадайки на риф е претърпял корабокрушение. Опитваме се да открием, в коя западна работилница са правени тези съдове, но сме категорични, че става дума за вносна търговска продукция.“

Според археолозите на нос Чироза е имало укрепен еленистичен център от II – I век преди Христа. Намерени са множество фрагменти от амфори, дъна и стени на местни и вносни купи, червенолакова керамика с релефна украса. Извършените проучвания са финансирани от Община Бургас.

Повече можете да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна