Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мумия на египетски върховен жрец в музея в Ерусалим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изложба на египетски мумии привлича посетители в израелския музей в Ерусалим. Това е първата изложба, след като заради карантината за Covid -19 музея беше пред банкрут. Благодарение на частни дарения от цял свят успява чак сега отново да възстанови дейността си.

Земите на днешен Израел са били част от Древен Египет и се откриват много археологически находки  на различни места в страната. Затова музеят притежава една от най-богатите сбирки на артефакти от тази епоха в света.

Саркофазите, с характерното изображение на човешка фигура на тях, в израелската колекция, са няколко. Посетителите могат да видят и две мумии - на котка и на ибис (свещена в Египет птица, приличаща на щъркел, чието убийство се е наказвало със смърт). Двете мумии на животни са били подарени на Израел от египетския президент в знак на добра воля, по време на подписването на Кеймпдейвидския мирен договор.

„Още с пристигането в музея, мумията замина на…медицинско изследване. В Болницата Кармел в Хайфа без да бъде докоснато с ръце, балсамираното тялото бе подложено на сканиране и медицински екип постави диагнози, всеки по своята специалност. Мумията не е от най-старите. Човекът е балсамиран преди около 2200 години, това e век след битките на Александър Македонски“, това разказва в  предаването „12+4“ египтоложката Ирит Бен Адан.

Посетителите на изложбата могат да се запознаят с медицинските заключения и да видят няколко кратки филмчета, както за социалното положение на човека в саркофага, така и за здравния му статус.

Не е бил фараон, а върховен жрец. От надписите на саркофага му се вижда че се е казвал Ирет Хор Иру и е бил е жрец на светилището на Ахмин - селище на около 500 км южно от Кайро. Получил е длъжността по наследство. На лицето му е добавена изкуствена брада, привързана със синя панделка, която подчертава аристократичния произход. Ръцете му са поставени пред гърдите, като в лявата държи торен бръмбар - символ на съхраняването“.

Египтоложката Ирит Бен Адан разказва още:

„Много ни вълнува самото балсамиране. В Библията е отбелязано ,че въпреки че в нашата религия няма такъв обичай, телата на двама от патриарсите са били мумифицирани. Единият от тях е Йосиф, който благодарение на мъдростта си достига висок пост в двора на фараона. На него дължим, например два от важните елементи на икономиката - създаване на държавен резерв и десятъка, който е основа на данъчната система. Той е наредил да бъде балсамиран и баща му Яков, познат с това, че успява да откупи от брат си първородството и съпътстващите го привилегии за една паница леща, а също, че е бил измамен от тъста си и се е наложило да аргатува дълго, защото вместо за любимата му Рахел, най-напред го оженват за нейната сестра Лея. Неговите 12 сина от двете му жени и техните прислужници поставят основа на 12-те колана на Израел - племената, от които е бил съставен по-късно еврейски народ. За съжаление мумиите на Йосиф и на Яков не са намерени“.

На сканиране са били подложени и мумиите на котката и ибиса. И двете са били млади и здрави животни.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени