Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеен бутик предлага реплики на емблематични артефакти

Снимка: Снимка: Ива Антонова

Освен среща с богатото историческо наследство в региона, музеят във Враца осигурява на посетителите още един начин за близост с миналото. В музейния бутик се предлагат реплики на емблематични артефакти от експозициите в музея.
    

Бутикът е разположен в каменната кула от османско време пред музея.

„Разполагаме с много интересни неща, като една от витрините ни е с експонати, медальони и магнити от експозициите в музея. Другата витрина е от зала "Минерали" на музея и предлагаме фигури, бижута и камъни“, разказва в предаването „12+4“ Лидия Ценова.

Децата проявяват най-много интерес към фигурките на динозаврите, жабчета, слончета и друзите – това са необработени минерали. Децата си правят колекция от тях и са постоянинте ми клиенти. Така децата започват да четат книги за минералите. Дават си личните пари за тези камъни. Много са им интересни фосилите и всички камъни и минерали“, казва Лидия Ценова.

Посетителите на музея могат да си закупят реплики на различни експонати.

„Репликите са изработени от печена керамика, имаме от Рогозенското съкровище, имаме и посребрени реплики, които са много подходящи за подаръци по различни празнични поводи“, разказват още от музея.

По темата чуйте повече в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени