Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обеща тарифи за компаниите, напускащи САЩ, за да разкриват работни места навън

Той очаква "супер V-образно" възстановяване на икономиката след овладяване на пандемията

Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ако бъде преизбран, администрацията му ще наложи тарифи на всяка една компания, която напуска САЩ, за да създава работни места на други места.

"Ще наложим тарифи на всяка компания, която изоставя Америка, за да произвежда работни места в чужбина“, посочи той по време на речта си за приемане на неговата кандидат президентска номинация по време на Републиканската национална конвенция, съобщава Ройтерс. "Ще направим така, че нашите компании и работни места да останат в страната ни, както вече направих досега. Програмата на Джо Байдън (б.р. кандидат президента на демократите) е направена в Китай. Моята програма е направена в САЩ".

Ройтерс напомня, че през месец май Тръмп заплаши да наложи нови данъци на американски компании, които произвеждат стоки извън Съединените щати - още един ход, който може да  предприеме неговата администрация, за да накара веригите за доставки да избягват Китай и да издигне нови търговски бариери.

Тръмп направи подобен коментар и през миналата седмица по време на събитие в кампания в Пенсилвания, когато той каза: "Ще предоставим данъчни кредити на компаниите, за да върнат работните места в Америка. И ако не го направят, ще наложим тарифи за тези компании и те ще трябва да ни платят много пари".

Президентът на САЩ също така заяви, че очаква "V-образно" или дори супер "V-обрано" (супер стръмно) възстановяване на американската икономика след блокирането на коронавирусната пандемия.

Тръмп похвали броят на работните места, създадени в САЩ след премахването на стогите карантинни мерки и бокади и призова отделните щати да останат отворени.

Тръмп добави, че данните за брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъдат "умопомрачителни" през третото тримесечие и намекна, че това може да е добре за него, тъй като ще бъде обявено малко преди президентските избори на 3-ти ноември. Президентът цитира последно проучване на Федералния резерв на Атланта, според което БВП на САЩ ще нарасне с цели 26% през периода юли - септември.

По-рано вчера бяха данни за БВП на САЩ, които показаха, че водещата световна икономика се е свила с цели 31,7% годишно през второто тримесечие, което представлява рекорден в историята спад.

Това представлява слаба възходяща ревизия от експресна оценка за срив на БВП с 32,9 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна