Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екстремните спортове 23-29 август 2020

Победителките в ASR 55
Снимка: Организатор

Ултрабегачката Мария Николова записа най-бързото женско преминаване по Ком-Емине - 5 дни 16 часа и 43 минути. Тя измина 600-километровото трасе заедно с партньора си Константин Атанасов. Първата жена, преминала скоростно Ком-Емине, е Антония Григорова, на която през 2017 г. й отне 5 дни 22 часа и 55 минути.

===

Стефан Иванов победи в планинския ултрамаратон Adventure Sky Run, който се проведе в събота в Рила. Стефан измина 55-километровото трасе с 3600 метра денивелация, което минава през връх Мусала, за 8 часа и 3 минути. Втори и трети се класираха, съответно, Иван Гочев и Иван Геров. Сред жените най-бърза беше Боряна Николчева - 10 часа и 25 минути, а второто и третото място са за Веселка Великова и Анета Ралчева. В новата, 25-километрова дистанция през Мальовица с 2200 метра денивелация -  Sky Lakes, победиха Христо Минков (3:21:17) при мъжете и Каролина Калибацева (4:15:06) при жените.


Sky Lakes-победители

Българска пещернячка достигна дълбочина от минус 1270 метра в пропастта Морджа в Турция. 50-годишната Яна Дублева от София и още трима българи - Теодор Кисимов, Константин Стоилов и Китен Топалов, се завърнаха тази седмица от международна експедиция в пещерата, която е на път да стане най-дълбоката в Турция. Миналото лято български екип, в който Теодор Кисимов също участваше, достигна минус 1210 метра дълбочина. Тази година са стигнали до минус 1285 м.

На около минус 1270 ги е спрял сифон. В него се е гмурнал водолаз, който открил, че сифонът е много голям и дълбок. След това, в едно разклонение Теодор и Китен са достигнали до езеро на около 1285 м дълбочина, като точните стойности тепърва ще се изчисляват.

Достигнатите минус 1270 метра от Яна са голямо лично постижение, тъй като много малко българки са били на повече от минус 1000 метра.


Теодор, Яна и Китен

Българската федерация по катерене и алпинизъм обяви регламента за Републиканското първенство по алпинизъм за 2020 г. Условията са публикувани на сайта на федерацията, а крайният срок за регистрация на изкачванията е 5 ноември. Наградният фонд за първо място е 1000 лева.


Дрю Руана

Дрю Руана записа трети боулдър 8С+. “Creature from the black lagoon” се намира в Скалистите планини, щата Колорадо. През юли 20-годишният американец направи второто преминаване на боулдъра на Даниел Уудс “Box Therapy” 8C+, а в началото на годината записа първото си 8C+ - “Sleepwalker”. Има само двама катерачи в света, които са изкатерили повече от 3 боулдъра от тази категория и това са Даниел Уудс и Джими Уеб. В началото на годината Дрю Руана, който е известен повече с успехите си в състезателното катерене, обяви, че иска да се отдаде изцяло на напредъка си по скалите.

Междувременно, Натаниел Колман записа премиерно изкачване на боулдъра “The Grand Illusion” 8C+ в каньона Little Cottonwood. Това е първи боулдър от тази категория за Колман, който ще представи САЩ на Олимпийските игри в Токио догодина. Видео, разказващо за работата по “The Grand Illusion” можете да видите тук: “The Grand Illusion”.


Мучу Чхиш

Чешката експедиция до седемхилядника Мучу Чхиш (7453 м) в Каракорум, Пакистан изгради Лагер 1 (4938 м). Сега пред тримата алпинисти предстои огромният леден траверс до 6100 метра - най-голямата височина на този неизкачван връх, достигана преди това. Преди 6 години неуспешен опит там прави британска експедиция. Заради неподходящо време чехите са се върнали в Базов лагер и днес се очаква да потеглят отново към Лагер 1.

===

Екипът на германеца Феликс Берг стъпи на втори неизкачван връх в Пакистан - 6105 м. Три дни по-рано, четиримата германци и пакистанецът Мирза Али Баиг изкачиха девствен връх, висок 5770 м, в района на Шишмал, Хунза.


Фаврес и Берт

Белгийците Нико Фаврес и Себастиен Берт (носител на “Златен пикел”) завършиха алпийската трилогия от 8b+ - става дума за три емблематични мултипич изкачвания в Алпите. Едната линия е “The End of Silence” (350 м) на Томас Хубер в Германия, другата е “Des Kaisers neue Кleider” (240 м) на Стефан Гловач в Австрия и третата - “Silbergeier” (160 м) на Беат Камерлендер в Швейцария. И трите маршрута са наковани през 1994 г. Общо на белгийците им е отнело 15 дни и така те стават първите алпинисти, завършили тази алпийска трилогия в един календарен сезон, каквато е била и целта им. Най-труден за тях е бил “Des Kaisers”, на който са имали 15 падания. Накрая са изкатерили и ”Headless Children” (8b+, 260 м) в Швейцария. Всяка линия са минавали за ден, а между тях са се придвижвали с велосипед (400 км), като по време на цялото приключение са били съпровождани от своите кучета.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Ивайло Атанасов

Екстремните спортове 11-17 октомври

публикувано на 18.10.20 в 13:22
Доналд Тръмп преди да махне маската си при първата си публична поява след тридневно болнично лечение от Covid-19.

Covid-19 в политическия кръговрат

публикувано на 11.10.20 в 15:00
Максим и Стефан

Екстремните спортове 4-10 октомври

публикувано на 10.10.20 в 16:23
Будител на годината 2020