Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

КЕВР одобри образеца на типов договор за продажбата на ток на малките фирми

Енергийният регулатор (КЕВР) одобри образеца на типов договор за продажбата на ток на малките фирми, които от 1 октомври трябва да излязат на свободния пазар.

Със сключването на този тип договори небитовите клиенти, които не са успели в срок да си намерят търговец на електроенергия, могат да останат при сегашния си доставчик до юли следващата година.

Според законовата база, от 1-ви октомври всички около 300 000 небитови потребители, които в момента се снабдяват с ток от регулирания пазар, трябва да излязат на свободния и да изберат доставчик на електрическа енергия.

Ако не са го направили до 30-ти септември, след тази дата малките фирми ще могат да останат при сегашния си доставчик, но по свободно договорени цени, като за тази цел двете страни трябва да сключат типов договор.

В него се уреждат правата и задълженията на страните, условията за доставка на ток и за прекратяване на договора.

В документа се казва, че доставчикът трябва да обяви на своята интернет страница цените за отделните тарифни планове най-късно месец и три дни преди тяхната промяна и влизането им в сила.

При неплатена и забавена сметка доставчикът ще изпраща до клиента предизвестие за временно преустановяване на снабдяването, като това му дава срок от пет работни дни за плащане на задължението.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от