Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският филм „Танда“ с номинация за студентски „Оскар“

Снимка: natfiz.bg

Документалният филм „Танда“ на Теодора-Косара Попова ще се бори за студентски „Оскар“. Филмът ѝ ще се състезава с документални продукции от Обединеното кралство и Норвегия, а победителят ще бъде обявен на 15 октомври.

Теодора учи „Филмова и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ и владее езика на танца от години. И по-точно на тангото. То е нейната житейска философия. Неслучайно документалният ѝ разказ представя четири различни истории на четирима участници в една милонга. Четирима души, всеки с различен път в живота, но с обща любов към тангото.

Хирургът Силвия, която чрез танца разкрива душевността си, италианският професионален танцьор Давид, който преподава танго в България, незрящата Ралица, която опознава и усеща хората чрез движенията на тялото и Влади – преподавателят по даоистки техники, който учи начинаещи на танго. Това са героите в „Танда“, които Теодора-Косара добре познава. Чрез техните лични истории тя се опитва да покажа, че макар търсенията на хората да са различни, те намират себе си в едно и също нещо.

24-минутният филм младата режисьорка заснема само за един ден. Всичко, което тя иска да направи с него, е да докосне. Това е и значението на думата „танго“.

За въпросното докосване обаче е нужна смелост. Теодора споделя, че танцуващите танго често допускат другите близо до себе единствено и само по време на танца.

Тандата представлява четири танга, изтанцувани с един партньор, но „Танда“ всъщност е „ключ към това да бъдат разбрани душите на един определен тип хора“.

Още за този ключ чуйте от Теодора-Косара Попова в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени