Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Спасов

КЕВР: Промяна в цената на топлинната енергия няма да има

Започна извънредна проверка на топлофикации в страната

Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране започва от 1 септември извънредна проверка на топлофикациите на природен газ в страната, за да установи колко пари са върнали на абонатите си заради надвзети суми. Георги Спасов от пресцентъра на КЕВР даде подробности за проверката в "Нашият ден":

"Започващата проверка на КЕВР ще обхвани всички топлофикационни предприятия, включени в съответните решения на регулатора за изменение на цената на топлинната енергия за периода от 1 юли 2019-а до 31 март 2020 г. Това са близо 10 големи дружества в цялата страна, за които първичен енергоносител е природният газ. Проверката на КЕВР е в изпълнение на точно разписани ангажименти на регулатора от преходните и заключителни разпоредби на закона за допълнение на Закона за енергетиката."

Спасов подчерта, че Комисията винаги е реагирала на поднесените в медиите сигнали за обществено недоволство във връзка със сметките на гражданите. "Предметът на проверката е да се установи дали правилно и в съответствие със закона в изравнителните сметки на потребителите са възстановени надвзетите суми за консумиране на топлинна енергия. Става дума за прилагане на решението на Комисията от месец юни т.г, с което са утвърдени цените на топлинната енергия за посочения период. В същото време ще бъдат проверени и голяма група жалби на клиенти и ще се прецени тяхната основателност."

Георги Спасов акцентира, че преди всичко ще бъде проверено дали дружествата са приложили правилно определените от Комисията цени със задна дата на топлинната енергия; дали дружествата са начислили изцяло сумите за възстановяване, защото тези суми са различни за всяка топлофикация; от тези суми дружествата нямат право да формират печалба и те трябва да ги възстановят в пълен обем на потребителите. Например общата сума, която "Топлофикация-София" трябва да възстанови на потребителите е близо 37 млн. лева без ДДС

Не става дума за връщане на пари на ръка, сумите ще бъдат прихванати от следващи сметки

Проверката ще продължи до 16 октомври, след което КЕВР ще представи резултатите в НС.

КЕВР определя цената на природния газ всеки месец. Това става по нова формула

"Независимо от поисканото увеличение от над 15% от "Булгаргаз", потребителите трябва да бъдат спокойни – промяна в цената на топлинната енергия няма да има. Нещо повече, разчетите на регулатора показват, че цената на топлинната енергия за предстоящия есенно-зимен сезон няма да бъде променяна", уточни Спасов.

На днешното заседание на КЕВР ще се реши каква да бъде цената на газа за септември. Но това няма да доведе до преразглеждане на цените на парното и топлата вода, тъй като те вече се определят веднъж годишно, а сегашното поскъпване на газа бе калкулирано предварително.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от