Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на инфлацията в еврозоната през август

Годишната инфлация в еврозоната излезе изненадващо през август на отрицателна територия за пръв път от май 2016 година в резултат на по-слабо нарастване на цените на храните и на услугите при продължаващ спад на енергийните цени, показват предварителни данни на Евростат.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се понижи през август с 0,2% на годишна база след растеж с 0,4% през юли, като това е първата годишна дефлация от май 2016 г. насам. Очакванията на финансовите пазари бяха за слабо повишение на потребителската инфлация с 0,2 на сто.

Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия се повишиха през август с 1,7% спрямо година по-рано, но след растеж с 2% през юли, докато растежът на цените в сферата на услугите се забави до 0,7% от 0,9%.

В същото време енергийните цени се понижиха на годишна база със 7,8% след спад с 8,4% през юли.

Основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се забави рязко през август до едва 0,4% от 1,2% месец по-рано.

Силното забавяне на основната инфлация предполага, че най-дълбоката рецесия в историята на еврозоната може да се окаже не само временен шок, но може да провокира по-голямо и по-дълготрайно отслабване на потребителските цени.

Днешните ниските данни за инфлацията показват, че ЕЦБ има възможност да инжектира още повече стимулиращи икономиката мерки, за да се генерира ценови растеж, който да се доближи до целевото ниво на банката от малко под 2 на сто.

Следващото редовно заседание на ЕЦБ ще се проведе на 10-и септември и докато мнозинството икономисти и анализатори очакват на него да не бъдат направени промени в настоящата парична и лихвена политика, част от тях все още прогнозират по-нататъшни стимулиращи мерки преди края на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна