Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Луканов:

Софиянци след работа искат да избягат от горещия и прашен град

Столичани преоткриват хижите на Витоша

| обновено на 02.09.20 в 14:50
Възраждането на хижите на Витоша продължава. Още една отдавна запустяла хижа е събудена за нов живот и плавно се превръща в предпочитано място за софиянци. Става дума за хижа “Балканити”.

“Хижата ще работи целогодишно, няма да е отворена само през лятото, и вече има сериозен интерес към мястото”, казва Николай Луканов, един от хората, обновили хижата. Той се занимава с туризъм и споделя, че е негова отдавнашна мечта да обнови едно такова място.

До преди два месеца хижата е била ведомствена станция на Българската академия на науките - в много лошо състояние, рушаща се и без възможност да бъде посещавана от хората. Много труд и много емоции вложихме в този процес, признава той и обяснява, че екипът възстановил мястото е семеен.

“Заедно свършихме почти всичко. Имахме помощи и от професионалисти, и много приятели ни помогнаха”, казва той. “Хората, които идват остават очаровани. Тепърва ще има събития и инициативи, които ще правим с различни партньори”, допълва той.

“Интересното е, че дори и през седмицата се качват хора, които след работа искат да избягат от горещия и прашен град, и се качват горе, за да си починат и да се почувстват на място".

Хижата разполага с 27 легла в 11 спални помещения. Има единични, двойни, тройни и четворни стаи. На всеки етаж има и баня и тоалетна, като има и кухня. Не са малко и хората, които отиват там, за да работят като в хижата ще има и WiFi.

"Балканити" се намира в местността “Златните мостове”, като може да се стигне с автомобил или с градски транспорт - автобус 63. Хижата е на 800 м. от последната спирка на автобуса.
Чуйте повече в разговора на Боян Бочев в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени