Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба за Съединението в централното фоайе на Народната библиотека

Снимка: НБ „Св. св. Кирил и Методий“

Документи и фотографии от българския исторически архив на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ са подредени в изложбата "Съединението - събития и личности", която може може да бъде разгледана от днес до 23 септември в централното фоайе.

С това културният институт отбелязва 135 години от едно от най-значимите събития в новата българска история.

Сред експонатите се открояват програма и устав на Българския таен централен революционен комитет, възвание от Българския таен централен революционен комитет към българския народ за обявяване на Съединението, манифест от княз Александър Първи Батенберг до българския народ за Съединението на Източна Румелия с Княжество България, манифест на княз Александър Първи Батенберг до българския народ за обявяване на Сръбско-българската война и др.

Акцент са и фотографиите на Алеко Богориди - главен управител на Източна Румелия (1879-1884), Гаврил Кръстевич - главен управител на Източна Румелия (1884-1885), Продан Тишков, Недялка Шилева - жената, която изработва революционното знаме, използвано при обявяването на Съединението, генерал Данаил Николаев, княз Александър Първи Батенберг.

Видео материали разкриват дейността на значими личности, участвали в подготовката, обявяването и защитата на Съединението на България.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.