Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага нови правила за пътуване в целия ЕС във връзка с Covid-19

В петък Европейската комисия одобри препоръка към Европейския съвет, за да гарантира, че всички мерки, предприети от държавите членки, които ограничават свободното движение поради пандемията на коронавируса, са координирани и ясно комуникирани на ниво Европейския съюз.
Предложението на Комисията определя четири ключови области, в които държавите членки трябва да работят по-тясно:

- Общи критерии и прагове за държавите членки, когато те решават дали да въведат ограничения за пътуване;

- Картографиране на общи критерии, използвайки съгласуван цветен код;

- Обща рамка за мерки, прилагани към пътници от райони с висок риск;

- Ясна и навременна информация за обществеността за въвеждането на всякакви ограничения.

Комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес, заяви:

"Днес ние предлагаме на нашите държави членки добре координиран, предсказуем и прозрачен подход към ограниченията за пътуване, когато те са необходими, като винаги поставяме защитата на общественото здраве на първо място. Трябва да избегнем по-нататъшно разрушаване на и без това крехките икономики и допълнителна несигурност за гражданите, които дадоха огромни жертви. Те очакват това от нас след толкова месеци живот с Covid-19".

Общи критерии

Понастоящем има голямо несъответствие между националните критерии за въвеждане на мерки, които ограничават свободното движение в Европейския съюз. Комисията предлага всяка държава членка да вземе предвид следните критерии при въвеждането на ограничителни мерки:

- Общият брой на новите случаи на Covid-19 на 100 000 души в даден район за период от 14 дни;

- Процентът на положителните тестове от всички тестове за Covid-19, проведени в дадена област през седемдневен период;

- Броят на тестовете за Covid-19, извършени на 100 000 души в даден район през седемдневен период.

Държавите-членки следва да предоставят тези данни ежеседмично на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Държавите членки следва също така да предоставят тези данни на регионално ниво, за да гарантират, че всички мерки могат да бъдат насочени към тези региони, където те са строго необходими.

Комисията предлага останалите държави членки да не ограничават свободното движение на хора, пътуващи от дадена държава членка, която седмично тества повече от 250 на 100 000 души когато:

Общият брой на новите случаи на Covid-19 в дадена област е по-малко от 50 на 100 000 души през 14-дневен период, или процентът на положителните тестове за Covid-19 в дадена област е по-малък от 3 на сто.

Предлага се общ цветен код

Въз основа на данните, предоставени от държавите членки, ЕК предлага Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията да публикува карта на страните от ЕС и Европейската икономическа зона (European Economic Area) и да актуализирана ежеседмично информацията с общ цветен код, в подкрепа на държавите членки и пътуващите.

Комисията предлага следното:

- Зелено за област, в която общият брой на нови случаи на Covid-19 е по-малък от 25 за 14 дни, а процентът на положителните тестове от всички тестове на Covid-19 по-малък от 3%;

- Оранжево за зона, в която общият брой на нови случаи на Covid-19 е по-малък от 50 за 14 дни, но процентът на положителните тестове от всички тестове е 3% или повече, или общият брой на нови случаи на Covid-19 е между 25 и 150;

- Червено за област, в която общият брой на нови случаи на Covid-19 е повече от 50 за 14 дни, а процентът на положителните тестове е 3% от всички тестове или общият брой на новите Covid случаи са повече от 150 на 100 000 души за период от 2 седмици;

- Сиво, ако няма достатъчно информация за оценка на критериите, предложени от Комисията или броят на проведените тестове за Covid-19 на 100 000 души е по-малък от 250.

Общ подход за туристи от високорискови райони

Комисията предлага общ подход между държавите членки при пътници, идващи от зони с "висок риск". Държавите членки не следва да отказват влизането на лица, пътуващи от други държави от ЕС. Държавите членки, които въвеждат ограничения за свободното движение въз основа на собствените си процеси на вземане на решения, могат да изискват:

- лица, пътуващи от район, класифициран като „червен“ или „сив“, да преминат или под карантина, или да им бъде направес Covid-тест след пристигане, като тестването за Covid-19 е предпочитан вариант.

Когато е оправдано, държавите членки на ЕС могат да препоръчат на хората, които пътуват от район, класифициран като „оранжев“, да преминат поне тест за Covid-19 преди заминаване или при пристигане. Държавите членки могат да изискват от лицата, пристигащи от зона, класифицирана като „червена“, „оранжева“ или „сива“, да подават формуляри за местоположението им. Това се препоръчва силно при ползващите самолет. 

Работници, които упражняват ключови професии, погранични и командировани работници, студенти или журналисти, изпълняващи задълженията си не трябва да бъдат подлагани на карантина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени