Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар в химическия комбинат "Свилоза" в Свищов

| обновено на 07.09.20 в 23:08
Снимка: www.svilosa.bg

Повече от половин денонощие продължава гасенето на пожара в открит склад за дървесина в химическия комбинат „Свилоза“ в Свищов. Няма пострадали хора и опасност за производствените мощности. Няма обгазяване на града. 

Около 8 часа тази сутрин се е самозапалила отпадъчна маса от дървесина, заяви за БНР собственикът на химическия комбинат в Свищов Красимир Дачев: 

„За сега няма нищо, защото то е навънка, на поляната е“. 

50 пожарникари от Свищов, Велико Търново, Горна Оряховица и Павликени, заедно с ведомствената пожарна служба на химическия комбинат и противопожарна влакова композиция с вода, както и тежка техника на общината участват в гасенето на пожара, който е локализиран, но не е потушен. Засегнатият склад е с площ от четири декара и е с хиляди кубически метра суха дървесина, посочи старши комисар Красимир Кръстев, директор на областната противопожарна служба:

„Тези 800 квадратни метра, които от сутринта се запалиха, и към момента си горят, но във вътрешността. Правим всичко възможно да не се разпространи, много е силен вятърът“. 

От Регионалната екологична инспекция съобщиха, че замърсяване на въздуха над нормите не е регистрирано в Свищов заради пожара. 

Химическият комбинат не работи заради производствена авария от преди два месеца.  

„Във всички заводи като нашия, когато се обели кората на дървесината, за да влезе в технологията, да се прави на чипс, на трески, кората се изхвърля и тя като стои и не се използва, стои на купчини, започва да гние и от гниенето се самозапалва“, поясни в предаването „12+4“ собственикът на предприятието Красимир Дачев. „Това беше хроничен проблем на фабриката още преди приватизацията“, уточни той и допълни, че с такива „пирамиди“ са били покрити 300 дка.

От 1999 година досега такова нещо не се беше случвало, посочи директорът на предприятието. Това по думите му е причината да се прави нов проект за централа за биомаса, за да може този отпадък да се вкарва да се изгаря и да се превръща в технологична пара за фабриката.

Народът е стресиран и потреблението драматично падна, хората се свиха в черупките си, каза още Красимир Дачев пред "Хоризонт".

В качеството си на представител на бизнеса Дачев отбеляза, че протестите са хубаво нещо и той самият е недоволен от хиляди неща, но „хубаво е да ги структурираме“.

„Не може така анархо-либерално.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени