Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книги без пари

Снимка: Поли Начева

Ахмед има малко павилионче в центъра на София, в което продава бонбони, различни дреболии и книги. Често обаче ги подарява. На витрината на малкото си магазинче е сложил надпис „Ако харесваш книга и нямаш пари я вземи и когато можеш я плати по 1 или 2 лева“.

„Ако нямаш пари, няма проблем. Важно е да се чете. Това е моята идея“, разказа в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Ахмед.

Преди почти 30 години Ахмед идва в България от Мароко и остава тук и досега. Вече се казва Илия, защото в началото на 90-те е имал проблеми заради името си.

Над 6000 броя книги имам. Тези книги са от децата ми. Някои хора от квартала ми ги подаряват, след като направят ремонт. И аз така започнах и виждам, че има интерес. Идват и антиквари, защото цените са ми ниски.“

Илия - Ахмед казва, че в днешно време много не се чете, но според него 30 - 40% от хората все пак четат. Той разказва, че има хора, добре облечени, които вземат книгата, като обещават да се върнат и да я платят, но това понякога не става. Жените си купуват по- често книги, преди всичко криминални и любовни сюжети, отчита продавачът.

Ахмед няма намерение да се завръща в Мароко, тук държавата му харесва.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!