Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Николай Петков - за катеренето, перспективите и националната гордост

На Комините
Снимка: Личен архив



В деня на Съединението гост в "Чуй лятото" по "Хоризонт" бе най-успешният български алпинист - Николай Петков. 

Участник в трите експедиции, осъществили най-големите постижения на българския алпинизъм - Еверест 1984-а, Южната стена на връх Комунизъм 1986-а и Транго Тауър в Пакистан през 1998 г. През 2004 г. отново изкачва Еверест, този път от север и така става единственият алпинист в света, обходил и трите ръба на най-високия връх на планетата. Има общо над 60 експедиции, изкачил е почти всички емблематични стени по света - в Алпите, Пакистан, Хималаите, Памир, Йосемити.

В момента е на 61 години, продължава да се катери активно по скалите в България. Почетен гражданин на София, носител на редица отличия, заместник-председател на Федерацията по катерене и алпинизъм.

С УАЗ-ката за Транго
На снимката: С "возилото", както София Фотева нарича УАЗ-ката на туристическото дружество в Пещера. С нея (и един тон багаж) участниците в експедицията до Транго Тауър изминават пътя до Пакистан, за да спестят пари за самолет в тежките икономически условия в България в края на 90-те години. Личен архив на Николай Петков.

Попитан дали знае на колко върха е издигал българското знаме, Петков отговори:

"Имам огромно уважение към националния флаг и съм го получавал от ръцете на най-високо стоящите в държавата, за да бъде символът, който ни води напред. Не ги броя (върховете - бел.ред.), по принцип не обичам много колекциите - правя го по други причини... Може би имам прекалено идеалистично мислене за това, което в момента се случва по света и в България, може би и възпитанието ми е такова, но когато съм държал в ръка националния флаг и съм се качвал на някакъв връх, аз наистина съм го развявал там с мисълта, че това е нещо важно".

Казва, че не се чувства горд, когато той самият има постижение, а когато други българи направят нещо значимо.

"В крайна сметка, остава това, което ни е движило напред, и това е, че сме се преборили със себе си, с трудностите и сме постигнали нашата мечта. Пътят към постижението е по-важен и колкото е по-труден, толкова повече после удовлетворението е по-голямо, че има успех. Но има и неуспехи. Те, в крайна сметка, също ни движат напред, защото остава нещо, което трябва да постигнем по-нататък". 

В Катманду с Меснер
На снимката: участници в Националната експедиция "Еверест '84" на среща с легендарния Райнхолд Меснер (вдясно) в Катманду. Николай Петков - в средата. Личен архив.

"Надявам се в тези дни на огромно разединение на нацията хората малко да се осъзнаят и да опитаме да вървим заедно напред" - добави Николай Петков.

Цялото интервю с него можете да чуете в звуковия файл.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна